Premijer Forto i ministar Šteta u Minsku: Proizveden novi sarajevski trolejbus

7
Radiosarajevo.ba
Premijer Forto i ministar Šteta u Minsku: Proizveden novi sarajevski trolejbus
Vlada KS / Novi sarajevski trolejbus

Proizveden je prvi od 25 novih trolejbusa kompanije BKM Holding iz Bjelorusije koji će u januaru naredne godine biti isporučen Sarajevu.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta nalaze se u Minsku, gdje su se sastali sa čelnim ljudima kompanije i upoznali sa procesom proizvodnje novih vozila kojim će se značajno unaprijediti javni gradski prijevoz u našem gradu.

Osim što će biti opremljeni najsavremenijom opremom, jedna od osnovnih karakteristika novih sarajevskih trolejbusa je da imaju mogućnost autonomne vožnje do 20 kilometara, što znači da će moći voziti i na određenim autobuskim linijama, odnosno na saobraćajnicama koje nisu pokrivene kontaktnom mrežom.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

"U prvom dijelu mandata, 2019. godine smo rekli da nam je jedan od glavnih prioriteta stvaranje modernog i funkcionalnog javnog gradskog prijevoza, nabavka novih vozila i obnova saobraćajne infrastrukture. Efikasan gradski prijevoz je jedan od preduslova za stvaranje bolje kvalitete života u gradu, a ovo na čemu Vlada i Ministarstvo saobraćaja rade je upravo to. Sarajevo će uskoro na raspolaganju imati 25 potpuno novih, niskopodnih trolejbusa koji će biti opremljeni najsavremenijom opremom i imati mogućnosti korištenja na autobuskim linijama u gradu", rekao je premijer Forto.

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta, opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, video nadzorom, pristupom osobama sa invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će biti ugrađen i određen broj USB priključaka za mobilne telefone.

"Nastavljamo raditi na poboljšanju javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo kroz nabavku ekološki prihvatljivih prijevoznih sredstava. Model ponuđen Kantonu Sarajevo je model posljednje generacije, veoma sličan električnim autobusima koje ova kompanija proizvodi. Trolejbusi će imati mogućnosti vožnje sa punim kapacitetom bez kontaktne mreže u dužini do 20 kilometara. To je odlična pretpostavka za normalizaciju autobuskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Kompletna isporuka svih vozila se očekuje do jula 2022. godine", najavio je ministar Šteta.

Vozila će biti opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na njegovoj ruti, te davati druge obavijesti.

Novi sarajevski trolejbus - undefined

Vlada KS: Novi sarajevski trolejbus

Svi displeji su opremljeni LED diodama, te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će također biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnosti prikaza videosadržaja.

U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektro-oprema, a bit će napravljeni prema aktuelnim evropskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti pouzdani i dugovječni elektromotori koji zahtijevaju minimalno održavanje.

Podsjetimo, ministar Šteta je u januaru ove godine potpisao Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa. Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 EUR-a.

Novi sarajevski trolejbus - undefined

Vlada KS: Novi sarajevski trolejbus

BKM Holding je jedan od vodećih proizvođača vozila za javni prijevoz na električni pogon u Istočnoj Evropi. Kompanija, pored trolejbusa, proizvodi i električne autobuse i tramvaje.

Kompanija je u svojoj 40 godina dugoj historiji proizvodnje trolejbusa proizvela različite modele vozila, a 2019. godine potpisala je Ugovor o poslovnoj saradnji sa kompanijom CAD CAM Automotive iz Velike Britanije za zajedničku proizvodnju električnih autobusa za tržište Velike Britanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije