Odobren zajam od 10 miliona eura: Kupuju se novi tramvaji u KS

3
Fena
Odobren zajam od 10 miliona eura: Kupuju se novi tramvaji u KS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Vijeće ministara BiH usvojilo je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (obnova voznog parka tramvajskog saobraćaja).

Zajam u iznosu 10 miliona eura namijenjen je za kupovinu pet novih tramvaja, čime će se značajno povećati kapacitet voznog parka kako bi se zadovoljile stvarne potrebe korisnika u Kantonu Sarajevo.

Kako je saopćeno iz VMBiH, ova investicija će unaprijediti kvalitet javnog linijskog prevoza u korist putnika uvođenjem evropskih standarda, uz zaštitu životne sredine i bolju sigurnost korisnika ovog prevoza.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Godišnje se tramvajima u Kantonu Sarajevo preveze oko 43.000 putnika, koji obave oko 20.000 putovanja.

Rok otplate zajma je 15 godina, sa grejs periodom od tri godine i alokacijom na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo, a krajnji implementator projekta je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Na sjednici je usvojena i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (adaptivni sistem upravljanja saobraćajem) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Riječ je o zajmu vrijednom sedam miliona eura za realizaciju projekta koji podrazumijeva nabavku savremenog sistema za upravljanje i nadzor saobraćajem, uključujući komponente inteligentnog sistema upravljanja sa prioritetima javnog prevoza, video-nadzor sistema i video-detekcije incidenata zasnovane na najnovijim tehnologijama. Projekat uključuje i izradu centra za upravljanje, kako bi se pratila situacija na saobraćajnicama i preduzimale odgovarajuće mjere za rasterećenje saobraćajnih gužvi na pojedinim raskrsnicama ili incidentne situacije.

Praktično bi, zahvaljujući najmodernijoj senzorskoj opremi, u realnom vremenu imali potpunu saobraćajnu sliku grada, od čega će korist imati građani i posjetioci Sarajeva.

Rok otplate zajma je 15 godina, s grejs periodom od tri godine i alokacijom na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo, a krajnji implementator projekta je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Ratifikacija tri sporazuma

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, uputit će Predsjedništvu BiH pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji tri sporazuma.

Riječ je o Sporazumu o izmjenama i dopunama na Sporazum o finansiranju i projektu, zaključen 17. 12. 2019. godine (Prvobitni sporazum o finansiranju i projektu) između KfV-a, Frankfurt na Majni (KfV), i Bosne i Hercegovine (primalac), koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i Republike Srpske, koju predstavljaju Ministarstvo finansija Republike Srpske i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (agencija za izvršenje projekta), u iznosu od 10 miliona eura - energetska efikasnost u javnim zgradama, te o Sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima i Aneksu sporazuma o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Bratunac (novi most) - Ljubovija (novi most), kao i o Sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o graničnim prelazima.

Za državni zatvor 1,8 miliona KM iz budžeta Ministarstva pravde

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o preraspodjeli dijela budžetskih sredstava u 2021. godini iz budžeta Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u budžet Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu 1,8 miliona KM.

Preraspodjelom budžetskih sredstava omogućava se Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH da redovno izmiruje obaveze iz svoje nadležnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije