... / Premijer Forto i ministar Šteta poručili: Posjeta Minsku važna i izuzetno uspješna

01. 10. 2021. u 10:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Delegacija Kantona Sarajevo koju su činili premijer Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta i njegovi saradnici u četvrtak je boravila u službenoj posjeti Minsku i kompaniji BKM Holding, koja proizvodi novih 25 trolejbusa za Kanton Sarajevo.

"Posjeta je bila višestruko značajna, kako zbog činjenice da smo imali priliku vidjeti prvi trolejbus koji je proizveden, a koji će u Sarajevo biti isporučen u januaru naredne godine, tako i zbog niza sastanaka koje smo održali, čiji je fokus bio na temama vezanim za saobraćaj i javni prijevoz", rekao je premijer Forto.

Novi sarajevski trolejbusi, čija se kompletna isporuka očekuje sljedeće godine, opremljeni su savremenom opremom, posjeduju video nadzor, elektronski sistem naplate karata, klima uređaj i imaju kapacitet od minimalno 130 putnika uz najmanje 35 sjedećih mjesta.

"Postavili smo sebi konkretne ciljeve, koje uprkos mnogim problemima, nastojimo ispuniti i ispunjavamo. Nabavka trolejbusa, kojom će javni prijevoz u Kantonu Sarajevo biti značajno bolji, je jedan od tih ciljeva. Novi trolejbusi u našem kantonu nisu nabavljeni od vremena Olimpijskih igara u Sarajevu. Ovi trolejbusi će građanima osigurati komfornu vožnju, a video nadzor će dati dodatnu sigurnost", kazao je ministar Šteta.

Prilikom posjete Minsku, delegacija Kantona Sarajevo održala je sastanke i upoznala se sa djelovanjem kompanije BKM Holding koja ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji trolejbusa i drugih vozila.

"Imali smo vrlo konstruktivne sastanke, obišli smo sve dijelove kompanije BKM Holding i upoznali se sa svim komponentama proizvodnje vozila. Važna je činjenica da ova kompanija ima veliki broj narudžbi iz cijelog svijeta i da su izuzetno profesionalni i predani poslu, tako da očekujem kvalitet trolejbusa po europskim standardima, kako je i predviđeno procesom nabavke putem EBRD-a", dodao je premijer Forto.

Na sastanku sa Upravom kompanije BKM Holding dogovoreni su i naredni koraci, dok je direktor kompanije koja upravlja javnim prijevozom u Minsku Valery Shkuratov organizirao poseban susret s našom delegacijom, navode iz Službe za protokol i press KS.

"Velika iskustva i znanja nosimo iz Minska koja ćemo prenijeti na naše saradnike i osobe koje budu vezane za ovakve i slične projekte. Neuporedive su razlike javnog prijevoza u Sarajevu i tom gradu, ali disciplinovanim radom i odgovornošću možemo omogućiti kvalitetan javni prijevoz u našem kantonu, zasnovan na najvećim europskim standardima", zaključio je ministar Šteta.

Podsjećamo, ugovor za nabavku novih 25 trolejbusa potpisan je u januaru ove godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)