Uskoro bi trebala početi gradnja tunela na dionici Sarajevo-Goražde

Fena
Uskoro bi trebala početi gradnja tunela na dionici Sarajevo-Goražde
FOTO: Fena / Zvizdić nakon sastanka u Sarajevu
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je novinarima u Sarajevu da OPEC-ov Fond za međunarodni razvoj (OFID) ima namjeru da "zaokruži finansijsku konstrukciju" projekta ceste između Sarajeva i Goražda

Zvizdić je to rekao nakon susreta s generalnim direktorom OPEC-ovog fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleimanom Jasirom Al-Herbishom koji je izjavio da će u ponedjeljak u sjedištu u Beču početi priprema ovog prijedloga Upravnom odboru Fonda, a Zvizdić očekuje pozitivne vijesti, potvrdu Upravnog odbora, u septembru.

Za par mjeseci vjerovatno bi trebalo da počne izgradnja tunela za koji je Federacija već osigurala novac, a nakon toga dodatni dio ceste koja bi put od Sarajeva do Goražda svela vremenski na 45 do 50 minuta, ističe Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH podsjeća da je jutros u Sarajevu direktor Al-Herbish potpisao sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća i ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom sporazum o finansiranju izgradnje poddionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru 5-C.

Na susretu Denisa Zvizdića i ministra Ismira Juske sa Suleimanom Jasirom Al-Herbishom, osim o putnoj dionici između glavnog grada BiH i Goražda, bilo je riječi o daljnjem finansijskom ulaganju Fonda u energetski sektor u BiH, za šta je Zvizdić najavio pripremu prijedloga vezanog za projekte energetske efikasnosti. To podrazumijeva i osmišljavanje modela finansiranja, okvirno na državnom nivou, koji bi onda bio prenijet supsidijarno na niže nivoe vlasti.

Zvaničnici Vijeća ministara BiH i OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj razgovarali su također o mogućnostima novog zapošljavanja, odnosno pokretanja malih i srednjih kompanija u IT sektoru.

Generalni direktor OFID-a kazao je i da ta institucija ostaje otvorena za stipendiranje na master studijima kandidata iz Bosne i Hercegovine, kao što je i dosad činio s deset stipendija godišnje za kandidate iz drugih regiona svijeta. Jedini preduvjet je da su aplikanti upisani na jedan od prestižnih svjetskih univeziteta, rekao je.

U ovoj instituciji aktuelan je program zasnovan na potrebama partnerskih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, a odnosi se na period do 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije