Projektna dokumentacija za brzu cestu: Od Sarajeva do Goražda samo 53 kilometra

Radiosarajevo.ba
Projektna dokumentacija za brzu cestu: Od Sarajeva do Goražda samo 53 kilometra
/ Foto: Služba za odnose s javnošću BPK
U Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde danas je potpisan Ugovor o izradi idejnog projekta, geotehničkih projekata i studija cestovnog povezivanja Goražda sa pravcem 3 SEETO mreže, dionica Sarajevo-Vardište.

Ugovor su potpisali premijer Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Emir Oković i direktor IPSA Instituta d.o.o. Sarajevo Enko Hubanić, a ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, predsjedavajuća Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafa Kurtović, te direktorica Kantonalne direkcije za ceste Izeta Jahić.

Predmet ugovora je pružanje usluga izrade idejnog projekta, geotehničkih projekata i studija cestovnog povezivanja Goražda s pravcem 3 SEETO mreže, dionica Sarajevo-Vardište u dužini od 13,78 km - faza I. 

"Zahvaljujući saradnji s Kantonom Sarajevo i Federalnim ministarstvom za raseljena lica uspjeli smo osigurati sredstava u iznosu od oko 700.000 KM. Danas potpisujemo ovaj ugovor čija je vrijednost oko 580.000 KM. Rokovi iz ugovora su šest mjeseci, a sam koncept projektno-investicione dokumentacije je takav da nakon okončanja ovoga mi možemo ići s daljnjim aktivnostima u saradnji sa Vladom FBiH", kazao je premijer Oković. 

Potpisivanje ugovora značajan je trenutak i za IPSA Institut.

"Moram izraziti osobno i zadovoljstvo u profesionalnom smislu zbog jednog ovakvog ugovora koji će definitivno, u doglednoj budućnosti, skratiti razdaljinu između Sarajeva i Goražda na 53 kilometra. Ovim projektom ćemo tretirati dio ukupne razdaljine u dužini koja je u ovom trenutku procjenjena na više od 13 kilometara. To ćemo tačno utvrditi koliko je to i, praktično, ključni objekat ovog dijela trase će biti tunel dužine 5,5 km, ali nakon detaljnih analiza postoji mogućnost da to svedemo na malo kraću razdaljinu", istakao je direktor Instituta Enko Hubanić.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora iskazao je i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

"Želim da kažem da je Vlada Kantona Sarajevo, na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem podržala ovaj projekat kako bi se realizirala brža putna komunikacija između ova dva kantona. Mi ćemo pružiti maksimalnu potporu da se ovaj projekat dovede do kraja u skladu s mogućnostima", kazao je Fišo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije