Sjednica / Vlada FBiH počinje aktivnosti na izgradnji ceste Sarajevo-Goražde

24. 11. 2017. u 11:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, održanoj u Sarajevu, donijela Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju regionalne ceste s ciljem cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda i početka realizacije ovog projekta.

Kako je obrazloženo, izgradnja regionalne ceste Goražde - Hranjen - Hrenovica, dužine 13,7 kilometara, kao dio cestovnog povezivanja Sarajeva s Goraždem, od javnog je interesa za FBiH kao jednog od najvažnijih projekata za ovaj dio BiH i FBiH.

Značaj projekta je višestruk i utječe na ukupan razvoj, podršku izuzetnim privrednim aktivnostima u Bosansko-podrinjskom kantonu, podršku održivom povratku na cjelokupnom području i pretvaranje izuzetno ruralnih u područja čija namjena može biti usmjerena u razne svrhe.

Danas je prihvaćena inicijativa za izradu Zakona o uspostavi Grada Živinice, koju je podnijelo Općinsko vijeće Živinice.

Federalna vlada je, kroz dvije odluke, odobrila izdvajanje ukupno 1.117.808 KM za uplatu doprinosa i stvaranje uslova za penzionisanje ukupno 120 radnika PS Vitezi, Vitezkartona Krivaji-Mobel d.o.o. - u stečaju, Heliosa i BNT Hidraulike - u stečaju.

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, razmatrana je i usvojena informacija o konsolidovanom izvještaju budžeta Federacije BiH, kantona i općina, te finansijskih planova izvanproračunskih fondova za period od 1. januara do 30. septembra 2017. godine, o kojem su ostvareni ukupni prihodi od 6.069,7 miliona KM, što je za 568 miliona KM ili za 10,3 posto više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Danas je data prethodna saglasnost na dodjelu dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem kredita za 2017. godinu. Riječ je Plastoflexu d.o.o. Gračanica (268.790 KM) i Baupartneru d.o.o. Lukavac (250.000 KM).

Vlada FBiH je usvojila informaciju o Registru taksi i naknada u Federaciji BiH s pregledom daljnjih aktivnosti sa aspekta propisivanja jasnih načela za uvođenje, mijenjanje, eliminaciju i smanjenje pojedinih pristojbi i naknada. Također je usvojila i interaktivni Registar taksi i naknada koje pravne i fizičke osobe uplaćuju u FBiH sa Uputom za korištenje Registra, a koji je izrađen na temelju Memoranduma o razumijevanju potpisanog između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Federacije BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA