Zaposleni u obrazovanju traže povećanje plata

Fena
Zaposleni u obrazovanju traže povećanje plata
Glavni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture (SSVOONK) BiH zatražio je od kantonalnih vlada da potpišu kolektivne ugovore sa sindikatima.

Zatražili su da vlasti rade na poboljšanju materijalnog statusa uposlenika u obrazovanju i kulturi.

Kako su na današnjoj pres-konferenciji najavili, postoje mjere koje će poduzeti poput organiziranja štrajkova upozorenja u kantonalnim i sindikalnim organizacijama, a upozorili su i na mogućnost generalnog štrajka ukoliko do kraja marta 2018. godine ne budu ispoštovani njihovi zahtjevi.

Predsjednik Sindikata Đevad Hadžić pojasnio je da su uposlenici u oblasti obrazovanja i kulture nezadovoljni primanjima posebno zbog činjenice da veće plate od njih imaju državni službenici i namještenici te je zatraženo povećanje od deset do 20 posto, ovisno o kojem je kantonu riječ.

- Ovakve plate ne zadovoljavaju minimum potreba za egzistenciju porodica naših članova - kazao je Hadžić, dodajući da su radnici zaposleni u kulturnim institucijama degradirani u bh. društvu.

Istaknuo je da su samo sa četiri kantonalne vlade potpisani kolektivni ugovori i to s vladama Kantona Sarajevo (KS), Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Tuzlanskog kantona (TK) i Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) te su pozvane ostale kantonalne vlade u Federaciji BiH da potpišu ove ugovore.

Dopredsjednik za srednje obrazovanje SSVOONK-a Abdulah Serezlija najavio je da će u Srednjobosanskom kantonu (SBK), koji ima po dva sindikata jer se nastava obavlja na dva nastavna programa, biti organiziran generalni štrajk 18. decembra kako bi upozorili na stanje u obrazovanju.

Dopredsjednik tog sindikata za kulturu Adnan Đindo upozorio je na nezadovoljavajući status kulturnih djelatnika u BiH, iznoseći podatak da je na 600.000 stanovnika u KS 180 profesionalnih umjetnika koji bi trebali imati bolji status u društvu.

- Zbog lošeg odnosa prema kulturi teško je ostvariti nivo profesionalne umjetnosti vezane za neku državu - naglasio je Đindo, a to je potrebno mijenjeti posebno ako se u obzir uzme činjenica da upravo kulturni djelatnici promoviraju državu.

Kako je najavljeno, pratit će se proces donošenja kantonalnih budžeta kako bi se uvidjelo da li su njihovi zahtjevi ispoštovani i u skladu s tim planirati naredne aktivnosti Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije