USAID-ova podrška tužiteljima: Individualni pristup u borbi protiv korupcije

Radiosarajevo.ba
USAID-ova podrška tužiteljima: Individualni pristup u borbi protiv korupcije
Foto: USAID / Eric Nelson

Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Pravosuđe protiv korupcije u BiH, okupio je danas 33 tužilaca iz Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, Mostara, Bihaća i Zenice koji će proći inovativni program obuke, prilagođen stvarnim i individualnim potrebama tužilaca za što efikasniju borbu protiv korupcije.

Erik Nelson, američki ambasador u BiH, je izrazio podršku ovakvom programu obuke, i pozvao je tužioce da svojim rezultatima posluže kao primjer drugima:

„Tužilac mora biti spreman da služi za primjer drugima; Mora posjedovati hrabrost, lični integritet i ogromnu posvećenost ovoj profesiji, a program obuke koji se danas predstavlja je posvećen upravo takvim pojedincima. Tužilački posao ne može raditi svako i mi razumijemo da se u borbi protiv korupcije tužilac često osjeća usamljen, ali američka vlada spremna je da podrži ovakve pojedince, koji trebaju da znaju da u toj borbi nisu sami”,  rekao je ambasador.

Na skupu je naglašeno da u postojećem sistemu u BiH uspjeh u procesuiranju korupcije, a posebno one na visokom nivou, često zavisi od entuzijazma hrabrih pojedinaca koji posjeduju integritet i znanje da svoj posao obavljaju profesionalno i odgovorno. Istaknuto je i kako su SAD spremne da takve pojedince podrže, kao što se to čini kroz USAID-ov projekat Pravosuđe protiv korupcije u BiH. Ovaj projekat daje prioritet radu i boljoj efikasnosti u procesuiranju kompleksnih predmeta korupcije čije prekomjerno trajanje može ugroziti pravo na suđenje u razumnom roku i druga temeljna ljudska prava.

Cilj personalizirane podrške tužiocima je stvoriti snažnu grupu osposobljenih pojedinaca, koji na bazi dobrovoljnosti i želje za profesionalnim rastom, učestvuju u programu izgradnje znanja i vještina baziranom na individualnim potrebama.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala gotovo 1,8 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije