Obrazovanje: Mir nema alternativu i jedini put je dijalog

Radiosarajevo.ba
Obrazovanje: Mir nema alternativu i jedini put je dijalog
Foto: CRS/PRO-Budućnost / Potpisivanje Memoranduma o razumijavanju

Ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Bojan Domić potpisao je danas Memorandum o razumijevanju sa organizacijom Catholic Relief Services (CRS), u okviru USAID-ovog projekta izgradnje pomirenja i povjerenja PRO-Budućnost koji provodi spomenuta organizacija.

Ovom prilikom je ministar potpisao i Platformu za mir projekta PRO-Budućnost, strateški dokument koji osigurava temelj za procese izgradnje povjerenja i mira u našoj zemlji. Ovim činom Ministarstvo omogućava provedbu svih odredbi Platforme za mir u području svog djelovanja, na zadovoljstvo građana ovog kantona.

Ministar Domić je naglasio da zdušno podržava ovakve inicijative i da je ovaj projekt put dijaloga koji je svima neophodan da razumijemo da mi stoljećima živimo na ovim prostorima i da postojanje različitih pogleda ne znači ugrožavanje drugoga, te da ne vidi drugog puta, jer mir nema alternativu.

„Suvremeno obrazovanje, kojem Ministarstvo teži, nije samo ex cathedra, nego podrazumijeva interaktivno učenje koje pruža više mogućnosti za razvijanje životnih vještina, što je mladima danas potrebno, a što USAID-ov projekt PRO-Budućnost upravo pruža” rekao je ministar Domić ovom prigodom.

Nešto ranije, Memorandum o razumijevanju i Platformu za mir potpisalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. Majda Behrem Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost, istaknula je posebno značajnim što prva dva ministarstva obrazovanja koja su potpisala Memorandum o razumijevanju sa projektom PRO-Budućnost i Platformu za mir dolaze iz kantona s posebnim režimom, te da su ovim činom iskazali svoju jasnu opredijeljenost za mirovno obrazovanje.

Time su poslali motivirajuću poruku, ne samo građanima ova dva kantona, nego i ostatku Bosne i Hercegovine, kako je inkluzivno obrazovanje, usmjereno na razumijevanje drugog i drugačijeg, te ono koje potiče dijalog, krucijalno za boljitak mladih u BiH i društva u cjelini“, rekla je Stojanov.

Programske aktivnosti koje će ministarstva provoditi u skladu sa Platformom za mir bit će specifične i prilagođene potrebama mladih i prosvjetnim radnicima u zajednicama u njihovim kantonima.

Platformu za mir su dosad usvojili Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Skupština Zapadnohercegovačkog kantona, Skupština Kantona 10 , brojne lokalne skupštine i vijeća i ostali.

USAID-ov projekat izgradnje povjerenja i mira PRO-Budućnost provodi CRS u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem BiH (MRV), u preko 70 lokalnih zajednica u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije