Promocija u Sarajevu: Mladi pokazali da je moguća drukčija BiH

J. Ć.
Promocija u Sarajevu: Mladi pokazali da je moguća drukčija BiH
U četvrtak je u sarajevskom hotelu Hills na Ilidži održana promocija mirovnih aktivnosti mladih, koja je okupila učesnike iz USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost, koji djeluje u 61. lokalnoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Cilj događaja je predstavljanje rezultata postignutih kroz aktivnost za mlade – male grantove PRO-Active - koji su bili namijenjeni neformalnim grupama mladih iz zajednica u kojima djeluje projekat PRO-Budućnost, na poljima unaprjeđenja infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta, medija, zaštite okoliša i drugim.

Osnovni cilj ovog programa jeste podržati mlade da doprinesu procesima pomirenja i izgradnje mira u svojim zajednicama, a kroz navedene aktivnosti.

"Sretni smo što je ova omladina pokazala svima nama da je 'moguća' jedna drukčija Bosna i Hercegovina. Moguća upravo s ovakvom omladinom bez obzira koliko se ona često nađe kao meta raznih kritika zbog neaktivizma i drugih tema. Ono što su nam pokazali jeste to da je BiH moguća kao primjer jednog drukčije forme ponašanja koja se temelji na principu - poštovati svoja prava prije svega znači uvažavati prava onog drugog, razumijevati onog drugog.

To su ova djeca potvrdila. Naša mladost ima potencijal koji je često bez potrebe zanemaren i nije dovoljno iskorišten kao resurs u ovoj zemlji", istaknula je Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost, te dodala kako imaju u planu raditi i narednih godina, naravno, uz veliku podršku USAID-a koji je ujedno i glavni sponzor i pokrovitelj PRO-Budućnost projekta.

Kako je kazao direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy, posebno je to što su tokom ovog projekta mladi ljudi imali volje i ambicije da izbjegnu onu retoriku podjele koju čuju od političara i da rade zajedno na novim ostvarenjima.

"Jako je lijepo i pozitivno vidjeti  da smo imali 130 grupa mladih ljudi, 130 projekata širom BiH koji su izašli sa svojim idejama i radili sa svojim prijateljima za svoj boljitak", rekao je Duffy.

Kroz PRO-Active je ukupno podržano preko 130 grantova, vrijednih preko 260.000 KM, od kojih je korist imalo preko 14.000 građana u 35 zajednica, u svim regijama zemlje.

Nedavno su učesnici i učesnice projekta "Lov na blago Hercegovine" upoznavali multikulturalno i prirodno naslijeđe našeg bogatog podneblja.

Projekt Lov na blago Hercegovine osmislila je neformalna grupa mladih iz Mostara, Čapljine i Nevesinja, a podržao USAID-ov projekt PRO-Budućnost, implementiran od Catholic Relief Services (CRS) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

"Projekt Lov na blago Hercegovine je bio četverodnevni program kojim se željelo približiti multikulturalnost našeg podneblja kroz putovanje i historijsko-kulturne radionice i igre. Tako smo s dvadesetak učesnika prošli jedan dio Hercegovine i upoznali bogatstvo kroz koje mi svakodnevno prolazimo a nekada ga i ne primjećujemo", pojasnila je koordinatorica projekta Inga Kotlo.



Jedan od ključnih dokumenata projekta, Platforma za mir, nedavno je usvojena u Vijeću ministara BiH i očekuje se da će je i Parlamentarna skupština BiH uskoro usvojiti.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije