Poznati dobitnici novinarske nagrade "Srđan Aleksić"

Radiosarajevo.ba
Poznati dobitnici novinarske nagrade "Srđan Aleksić"
Na Međunarodni dan mira, 21. septembra, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu s početkom u 19 sati svečano će se po sedmi put dodijeliti novinarska nagrada "Srđan Aleksić".

Ova novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Odlukom četvoročlanog žirija, ovogodišnja prva nagrada za profesionalno izvještavanje bit će dodjeljena Milanu Račiću s portala Tačno.net iz Mostara. Druga nagrada je pripala novinaru Mirzi Sadikoviću s Televizije Unsko-sanskog kantona, a treća novinarki Ani Kotur za tekstove na portalu Buka.ba. Specijalna plaketa Srđan Aleksić bit će dodijeljena novinaru Al Jazeere Balkans Sanelu Kajanu.

Ove godine je na konkurs za dodjelu nagrada pristiglo ukupuno 19 prijedloga nevladinih organizacija, koje su nominirale novinare i emisije za koje su ocijenili da promoviraju profesionalno izvještavanje i doprinose afirmaciji društveno odgovornog novinarstva u BiH.

Nominirani su bili: Almir Panjeta, Dokumentarni program BHRT, Džana Brkanić, Maja Isović, Goran Morić, Anđa Ilić, Mirela Savić, Maja Nikolić, Snježana Aničić, Hilma Unkić, Mirsad Čukle, Dženita Duraković i Jelena Borjan.

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services s partnerima.

Novinarsku nagradu Srđan Aleksić ustanovili su 2010. godine nevladine orgnaizacije Helsinški parlament građana Banja Luke, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Nagradu u posljednje četiri godine podržava projekat PRO-Budućnost. 

 

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije