Suživot / Sjećanje na sve žrtve: Sutra u Sarajevu zajednička molitva četiri religije

03. 02. 2020. u 12:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 83

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV BiH) sutra u  u prostorijama Jevrejske zajednice u Sarajevu organizira zajedničku molitvu četiri tradicionalne religije, u sjećanje svim žrtvama proteklog rata u BiH. Tom prilikom bit će potipsan novi ugovora sa Američkom organizacijom za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

Molitve će predvoditi reisu-l-ulema, Husein ef. Kavazović, uzoriti Kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo.

Nakon zajedničke molitve Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajući Skupštine MRV BiH i Bonie Glick, zamjenica glavnog direktora USAID-a, će potpisati novi ugovor izmedju MRV BiH i USAID-a.

Jakob_finci.jpg - undefined

Facebook: Jakob_finci.jpg

"Ovim ugovorom USAID se obavezuje da podržava aktivnosti Medjureligijskog vijeća na praćenju i reagiranju na poticanje, govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH", navodi se u saopćenju iz MRV. 

Potpisivanju ugovora prisustvovat će američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson, direktorica USAID/BiH Nancy Eslick, članovi američke delegacije iz Washintona, te brojni članovi religijskih zajednica i MRV BiH.

Glavni cilj zajedničkog projekta je minimizacija mogućnosti eskalacije mržnje nakon bilo kakvog negativnog događaja te jačanje međureligijskog dijaloga kao osnove za promicanje empatije i sprečavanja nasilja.

"Posljednjih godina MRV BiH prati i reaguje na napade na vjerske objekte u BiH, uključujući skrnavljenje bogomolja i grobalja i napade na osobe koje su u vezi sa Uz USAID-ovu jednogodišnju pomoć IRC u cilju suzbijanja jezika mržnje i napada na sakralne objekte, povećati suradnju s vlastima, civilnim društvom i medijima, te mladima i njihovim mrežama", saopćeno je. 

NEMA KOMENTARA