Važnost historijske Deklaracije Međureligijskog vijeća u BiH

Radiosarajevo.ba
Važnost historijske Deklaracije Međureligijskog vijeća u BiH
/ UNFPA

UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija, i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini uputili su čestitke Međureligijskom vijeću u Bosni i Hercegovini za dvadesetu godišnjicu posvećenog rada i upornosti na izgradnji i širenju zajedničke vizije tolerantnog, otvorenog i raznolikog društva u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

"Na ovaj značajan datum te povodom Međunarodnog dana protiv seksualnog nasilja u ratu, sa posebnim zadovoljstvom pozdravljamo potpisivanje historijski važne Deklaracije Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu", stoji u saopćenju.

Deklaracija je jasan signal svakome da vjerske zajednice, vjerske vođe i svećenstvo jasno i nedvosmisleno osuđuju socijalnu isključenost, marginalizaciju i direktnu diskriminaciju koje društvo vrši nad osobama koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.

Populacijski fond UN-a i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini stoje uz Međureligijsko vijeće u njegovim nastojanjima da umanji stigmatizaciju osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu i nastavit će raditi na ovom pitanju ubuduće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije