Međureligijsko vijeće apelira: Budite tolerantni

Radiosarajevo.ba
Međureligijsko vijeće apelira: Budite tolerantni
Pixabay / Tolerancija
Povodom Međunarodnog dana tolerancije, bh. javnosti se oglasilo Međureligijsko vijeće, čije saopćenje možete pročitati u nastavku:

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine je pozvala sve članice Ujedinjenih naroda na obilježavanje 16. novembra kao Međunarodnog dana tolerancije.

Taj dan nas posebno podsjeća na poštivanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

Prema UNESCO-voj definiciji, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Temelji se na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savijesti i uvjerenju, te predstavlja harmoniju u različitostima.

Biti tolerantan znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i poštivati prava da se i drugi drže svojih, prihvatiti činjenicu da ljudska bića, prirodno različita u svojim religijskim vjerovanjima i uvjerenjima, govoru, ponašanju i vrijednostima, imaju pravo živjeti u miru i biti kakvi jesu, bez bilo kakve diskriminacije.

 Jedno od osnovnih oruđa u borbi protiv predrasuda i težnji ka tolerantnijem društvu, ali i našem osobnom razvoju je znanje. Poznavanjem drugih kultura, upoznajemo druge ljude, druge navike, njihove običaje, kulturu, izražavanje i vjerovanje. Međureligijsko vijeće u BiH (MRV) ostaje posvećeno svojoj misiji dijaloga među crkvama i vjerskim zajednicama i njihovim vjernicima al i građanima drugačijih svjetonazora. Kroz svoje projekte i programe, posebno kroz mrežu Odbora za međureligijsku suradnju širom Bosne i Hercegovine nastavit ćemo biti most suradnje i izgradnje mirnog suživota među svim ljudima u našoj zemlji.

 Stoga, MRV poziva sve društvene čimbenike na toleranciju, suživot i uzajamno poštivanje.

Pozivamo sve građanke i građane u Bosni i Hecegovini da  preuzmu odgovornost za vlastita djela, i da se prema drugima ophode na način kako bi i sami željeli da se prema njima ophode. Međureligijsko vijeće u BiH također apelira na organe vlasti da se učine i dodatni napori i aktivnosti kojima bi se spriječili svi pokušaji napada na čovjeka kao takvog, njegovu imovinu i druga ljudska prava koja mu pripadaju, kako bi se razvijao osjećaj i briga za drugoga i drugačijeg, kaže se u saopćenju iz Međureligijskog vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije