Uručene svjetske GIFA nagrade: Laureati Izetbegović, reis Kavazović...

Radiosarajevo.ba
Uručene svjetske GIFA nagrade: Laureati Izetbegović, reis Kavazović...
Foto: SHF / Laureati na dodjeli nagrada na SHF-u

Global Islamic Finance Awards  (GIFA) čiji je osnivač „Edibiz“ konsultantska kuća iz Londona iz Velike Britanije koja se bavi metodologijom ocjenjivanja u oblasti islamskih finansija i liderstva,  organizirala je danas u Sarajevu svečanu ceremoniju dodjele najprestižnijih priznanja iz oblasti liderstva i islamskih finansija najutjecajnijim institucijama i pojedincima iz cijelog svijeta.

Dodijeljene sajamske nagrade prvog Sarajevo halal sajma

Otvoren Sarajevo Halal Fair: Stigli izlagači iz 14 zemalja

„Izbor Sarajeva i Bosne i Hercegovine, za domaćine osme dodjele GIFA nagrada je strateški, jer želimo istaknuti novu ulogu BiH kao središta islamskih finansija u regionu jugoistočne Europe. Ovo je, također, prvi put da dodjelu GIFA nagrada organizujemo u Europi, s ciljem da islamske finansijske institucije iz zapadne hemisfere približimo vodećoj svjetskoj finansijskoj industriji, predstavljajući im najbolje prakse islamskog bankarstva i finansija. Posebno se želim zahvaliti Bosna Bank International BBI, kao zvaničnim domaćinima ceremonije dodjele nagrada GIFA 2018. Čestitam laureatima GIFA 2018, ljudima i institucijama koji su se istaknuli liderstvom i inovacijama u islamskim finansijama. Njihov uspjeh najbolje pokazuje neprekidnu težnju ka izvrsnosti u  islamskim finansijama“, kazala je dr. Sofiza Azmi, izvršna direktorica Edbiz Corporation i predsjednica Odbora za dodjelu GIFA nagrada.

Ovogodišnji dobitnik jednog od najznačajnih GIFA priznanja „GIFA Leadership Award 2018“  je  predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Priznanje Izetbegoviću uručila je Lisa Doughten, rukovodilac CERF fonda Ureda Ujedinjenih naroda (UN).

„Iskreno sam počastvovan GIFA nagradom čija se ceremonija dodjele odvija u Sarajevu u okviru Sarajevo Halal Faira (SHF) 2018. Islamske finansije mogu igrati značajnu ulogu  u izgradnji naše infrastrukture, prije svega kroz primjenu javno-privatnog partnerstva, koji daje odlične rezultate u nekim zemljama poput Malezije, Turske, Jordana, Džibutija. Nama predstoji masovna izgradnja puteva, kojim ćemo povezati sve dijelove BiH, izgradnja energetske infrastrukture, aerodroma, cesta, vodovoda, škola, bolnica. Podsticanjem investicija i prezentacijom projekata putem Sarajevo Business Foruma te prezentacijom i predstavljanjem proizvoda kroz SHF  koje BBI implementira, postižu se pozitivni efekti na bosasnkohercegovačku ekonomiju“ , istaknuo je, između ostalog, Izetbegović.

Nagradu za životno djelo „GIFA Lifetime Achievement Award 2018“ dodjeljena je Husein-ef. Kavazoviću,  reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH.

Komisija sačinjena od eksperata u oblasti islamskih finansije nagradu za “Upcoming Shari’a Scholar in Global Islamic Finance 2018 - Istaknutni šerijatski učenjak u području globalnih islamskih finansija“ dodijelila je dr. Šukriji Ramiću, izvršnom  članu Šerijatskog odbora BBI banke.

Među dobitnicima, ovih prestižnih svjetskih priznanja nalaze se lideri i rukovodeći ljudi  finansijskih institucija, predsjednici država, eminentni profesori i stručnjaci iz oblasti finansija, kao i neki od vodećih ljudi iz državnih institucija iz 16 zemalja. GIFA pobjednici dolaze iz svih krajeva svijeta, od SAD-a do Indonezije, od Velike Britanije do Kazahstana, a ove godine dobitnici su i iz Jugoistočne Evrope iz BiH.

„GIFA Special Award 2018“ za promociju islamskog bankarstva u jugoistočnoj Evropi prema ocjeni “Edibiz“  konsultanstke kuće iz Velike Britanije pripala je  Bosna Bank International (BBI), a priznanje je na svečanoj ceremoniji preuzeo predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić.

„ Velika je čast i zadovoljstvo dobiti GIFA nagradu koja je nama u BBI banci poticaj da nastavimo dalje razvijati islamske finansije u BIH i regionu.  BBI banka i svi zaposlenici banke ovu nagradu doživljavaju kao nagradu za dosadašnji rad, ali i  poticaj našem opredjeljenju da dostignemo najaviše standarde izvrsnosti u islamskim finansijama“ , kazao je Bukvić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije