Serija Europa / Iz Centralne banke BiH potvrdili šta će biti sa starim novčanicama eura

27. 09. 2018. u 09:00:00 A. S.

Shares: 22

Stare novčanice od 100 i 200 eura ostaju u opticaju u Bosni i Hercegovini i nakon maja 2019, kada startaju nove novčanice koje je nedavno predstavila Europska centralna banka (ECB), to je potvrđeno za Radiosarajevo.ba iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Nazvali ih "Europa": Stigle nove novčanice od 100 i 200 eura

Podsjetimo, Europska centralna banka (ECB) izdala je saopćenje da će u maju naredne godine biti puštene u opticaj novčanice eura nove serije “Europa”, u apoenima od 100 i 200 eura.

Izdavanjem ovih apoena bit će zaokružena serija "Europa", jer su već ranije puštene u opticaj novčanice eura ove serije, a u apoenima od 5, 10, 20 i 50 eura.

“Puštanjem u opticaj nove serije novčanica navedenih apoena, i stare novčanice ostaju u opticaju i imaju svoju vrijednost, te će ih se moći koristiti kao sredstvo plaćanja”, naveli su iz CBBiH u odgovoru na upit našeg portala.

Novčanica apoena od 500 eura neće biti štampane u novoj seriji “Europa”, ali dosadašnje novčanice također ostaju u opticaju i imaju svoju vrijednost, te će ih građani moći koristiti kao sredstvo plaćanja.

“Centralna banka Bosne i Hercegovine, odnosno organizacijski oblici za trezorske poslove CBBiH, u svom će radu s poslovnim bankama raditi i s novčanicama eura u skladu sa Zakonom i propisima kojima je reguliran rad s poslovnim bankama. Novčanice eura nove serije imaju moderniji izgled, poboljšan kvalitet i zaštitna obilježja”, dodano je za Radiosarajevo.ba iz CBBiH.

Problem bankomati, ali u Europi

Kad je riječ o uvođenju novih novčanica, iz ECB-a kažu da će najveći posao biti prilagođavanje bankomata, s obzirom na to da su donekle promijenjene dimenzije novčanica od 100 i 200 eura - smanjena je visina novčanica koje su sada izjednačene s onima od 50 eura. 

U Bosni i Hercegovini neće biti potrebno prilagođavati bankomata, s obzirom na to da se na njima podižu samo konvertibilne marke. 

NEMA KOMENTARA