Upitnik EU stigao u BiH: Još jedan veliki evropski korak naše zemlje

Radiosarajevo.ba
Upitnik EU stigao u BiH: Još jedan veliki evropski korak naše zemlje
U Sarajevo je danas stigao upitnik Evropske unije, na koji naša zemlja mora odgovoriti ako želi postati članicom zajednice evropskih zemalja.

Upitnik, formalnog naziva, "Evropske komisije za pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU", Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH uručio je na prvom sastanku komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Nakon toga će uslijediti susret komesara Hahna s delegacijom BiH predvođenom predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a oko podneva i press konferencija, kada će javnost saznati više detalja o upitniku.

Od upitnika ovisi hoće li Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata u bliskoj budućnosti, ali za to će biti potrebno mnogo truda i rada svih institucija vlasti.

Oko 3.500 pitanja očekuje BiH, a na njih ćemo morati odgovoriti do maja naredne godine. Veliki broj stručnih timova učestvovat će u pripremi odgovora, a osim njih, važnu ulogu imat će i prava mala vojska prevodilaca, čiji će zadatak biti da prevedu 25.000 – 30.000 odgovora koji su najvažniji izvor informacija za Evropsku komisiju u pripremi mišljenja o BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije