Danas stiže upitnik EU: Je li BiH spremna napraviti korak u budućnost

Enes Hodžić
Danas stiže upitnik EU: Je li BiH spremna napraviti korak u budućnost
Arhiva / Ilustracija
Bosna i Hercegovina će se danas suočiti s novim izazovom na putu europskih integracija, kada će bh. zvaničnicima Europska komisija predati upitnik na koji bh. vlasti moraju odgovoriti kako bi Europska unija bila informirana o stanju u našoj državi.

Europski komesar za proširenje Johanes Hahn danas će u Sarajevu predati ovaj upitnik, od kojeg zavisi hoće li Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata u bliskoj budućnosti, ali za to će biti potrebno mnogo truda i rada svih institucija vlasti. Ukupno 3.500 pitanja očekuje BiH, a na njih ćemo morati odgovoriti do maja naredne godine, kako bi se napravio svojevrstan sistematski pregled naše države.

Veliki broj stručnih timova učestvovat će u pripremi odgovora, a osim njih važnu ulogu imat će i prava mala vojska prevodilaca, čiji će zadatak biti da prevedu 25.000 – 30.000 odgovora koji su najvažniji izvor informacija za Europsku komisiju u pripremi mišljenja o BiH. Pitanje koje brojni građani postavljaju sebi ovih dana jeste – da li je BiH spremna da odgovori ovom zadatku.

"Od početka se postavlja pitanje naše kapacitiranosti, dakle naših mogućnosti i osposobljenosti ljudi koji će unutar institucija biti nadležni za dostavljanje odgovora na sva ta pitanja. U kojoj mjeri oni mogu odgovoriti tom zahtjevu. Važno je znati da postoji i velika neuređenost pojedinih podataka u vezi s pojedinim parametrima u našoj državi, a postoje i neki podaci, recimo statistički, oko kojih se mi unutar države ne slažemo. Pitanje je i kako će sva ta koordinacija ići, odnosno hoće li koordinacija tih različitih nivoa vlasti koji moraju dostaviti odgovore funkcionirati i hoće li u tačno zadanom vremenskom roku uspjeti u svom zadatku", kazao je Adnan Huskić, politički analitičar u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Huskić je dodao i to da postoji bojazan da će se, prije ili kasnije, pokazati da u našoj državi postoje brojne "pukotine", ne samo u sistemu koordinacije i sistemima podataka, što bi moglo biti štetno za cijelu državu.

Ova prekretnica za BiH unutar sebe sadrži jedan posebno zanimljiv dio, tačnije zanimljivo je to što Europsku uniju zanima gotovo sve "od igle do lokomotive". BiH će tako morati odgovoriti o vrstama rakije i vina, školskim udžbenicima, poštarima, babicama. Posebno ćemo morati odgovarati na posebna pitanja o broju ugostiteljskih objekata, riba, pčela, alkoholičara, toaleta i kupatila...

Brojni građani su se već našalili kako je ovo zaista nemoguća misija za službenike u Bosni i Hercegovini, te da ćemo svi "umirati od smijeha" kad vidimo kako to naši službenici dolaze do broja određenih statističkih parametara koje potražuje EU.

"Mi možemo sve ovo s vedrije strane posmatrati i volio bih da se svi mi kao građani možemo nasmijati na sve stvari koje će se, nažalost, pojaviti u cijelom procesu. No, ne smijemo nikada smetnuti s uma da je ova situacija više tragična nego komična jer se mi nalazimo na samom začelju kolone država koje idu ka Europskoj uniji. Naša dosadašnja dostignuća su toliko 'nategnuta' da bi se pokazao neki progres i mislim da smo čak i tu potrošili svu fleksibilnost koja se može dati jednoj državi", prokomentirao je Huskić pojavu ovakvih šala, govoreći kako jako mnogo kaskamo i da je šteta za cijelo naše društvo ako takve situacije budu učestale.

Sigurno je da naše zvaničnike očekuje veliki posao do maja, te da će se suočiti s nevjerovatnim izazovima, ali ovaj finalni test pokazat će koliko smo zaista spremni da se suočimo s administrativnim zadacima koji nas očekuju ako BiH jednom postane članica Europske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije