Finansiranje terorizma: BiH skinuta s liste zemalja s pravnim nedostacima

Fena
Finansiranje terorizma: BiH skinuta s liste zemalja s pravnim nedostacima
/ Ilustracija: Moneyval
Bosna i Hercegovina skinuta je s liste zemalja MONEYVALA koje imaju nedostatke u pravnom okviru u vezi s finansiranjem terorizma.

Na 52. plenarnoj sjednici MONEYVAL-a, koja se održava u Strasbourgu od 6. do 8. decembra, razmatran je i napredak država pod jurisdikcijom MONEYVAL-a, a koje su identificirane sa nedostatcima u pravnom okviru vezanom za FATF preporuke koje se tiču finansiranja terorizma i ciljanih mjera u vezi terorizma i finansiranja terorizma.

U okviru navedenog izvještavanja MONEYVAL-a Komitet je upoznat da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo Odluku o provedbi Rezolucije 1373. Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te da je Odluka objavljena i da je već u primjeni.

Komitet je zato na 52. plenarnoj sjednici usvojio zaključak kojim se Bosna i Hercegovinu skida sa liste zemalja s nedostatcima u pravnom okviru, te daljnja primjena ovog pravnog okvira bit će praćena u okviru redovne procjene napretka Bosne i Hercegovine za 4. krug MONEYVAL evaluacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije