Razlika / Vijeće ministara demantira da je BiH na crnoj listi: Samo na sivoj

23. 11. 2016. u 12:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vijeće ministara BiH oglasilo se povodom informacije Udruženja banaka BiH u kojoj se tvrdi da je Bosna i Hercegovina na crnoj listi Evropske unije.

"Dužni smo obavijestiti javnost da je ova informacija neistinita i da se Bosna i Hercegovina nalazi na sivoj listi, što predstavlja značajnu razliku. Krajnje je neuobičajeno da Udruženje banaka BiH daje informacije koje uznemiravaju javnost, a pri tome ne preciziraju o kojim bankama u BiH i o kojim transakcijama  je riječ", kažu iz Vijeća ministara BiH.

Akcionim planom za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Bosna i Hercegovina se obavezala da navedene obaveze izvrši do kraja decembra 2016. godine. Vijeće ministara BiH je u proteklom periodu, po preporuci FATF-a  realiziralo dio mjera iz Akcionog plana i preostale su još dvije obaveze koje će biti realizirane u predviđenom roku  koji ističe do kraja decembra ove godine.

"Vijeće ministara BiH je opredijeljeno da unapređuje zakone i propise kako bi se poboljšao okvir za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o provedbi  Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti UN koju preporučuje FATF. U narednom periodu će biti usvojene i preostale preporuke FATF-a, naročito one koje podrazumijevaju izmjene i dopune Krivičnih zakona (preostala je obaveza izmjene Zakona u Republici Srpskoj) u dijelu koji se odnosi na inkriminaciju 'pranja novca i finansiranje terorizma', uspostavu državnog registra NVO, udruženja i fondacija u cilju izbjegavanja dvostrukih  ili trostrukih registracija, te sačiniti sveobuhvatni pregled za procjenu adekvatnosti pravnog okvira koji se odnosi na neprofitne organizacije, njihovu identifikaciju, karakteristike i vrste neprofitnih organizacija, a koje su u opasnosti od zloupotrebe za finansiranje terorizma do kraja 2016. godine, kako bi se izbjegla znatna kašnjenja  i eventualne blokade prekograničnih finansijskih transakcija", navode iz Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo pravde BiH je zaduženo da izradi jedinstvenu internet stranicu nevladinih organizacija, udruženja i fondacija u saradnji sa entitetskim vladama i Brčko distriktom i očekuje se da realizacija i ovog cilja bude ispunjena do kraja ove godine. Prema svemu navedenom, manji dio obaveza treba da realizira  Vijeće ministara BiH, dok većinu obaveza trebaju realizirati vlade entiteta.

"Napominjemo i činjenicu da  je Bosna i Hercegovina u prošloj godini realizirala sve obaveze  koje je dobila od MONEYVAL-a i nakon usvojenog izvještaja  i pohvaljenog napretka u oblasti provođenja mjera za sprečavanje pranja novca I finansiranje terorističkih aktivnosti, učesnici plenarne sjednice MONEYVAL-a  koja je održana u septembru prošle godine, su usvojili prijedlog da se Bosna i Hercegovina skine sa sive liste MONEYVAL-a i da se stavi u rang država sa redovnom procedurom izvještavanja", tvrde.

Vijeće ministara BiH  će nastaviti aktivno da radi na realizaciji dogovorenih ciljeva kako bi Bosna I Hercegovina bila izbrisana sa sive liste FATF-a, stoji na kraju saopćenja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA