Kako se bh. statističari pripremaju za popunjavanje EU upitnika?

Fena
Kako se bh. statističari pripremaju za popunjavanje EU upitnika?
Agencija za statistiku BiH, kao proizvođač zvanične bh. statistike, organizuje niz aktivnosti.

Naime, radi se o aktivnostima s ciljem da statističkim i drugim bh. institucijama pomogne da se razmjenom iskustava s kolegama iz regiona što kvalitetnije pripreme za popunjavanje Upitnika za članstvo BiH u EU.

Tako je u organizaciji ove agencije u utorak održan radno-konsultativni sastanak s predstavnicima institucionalnih korisnika podataka zvanične bh. statistike o temi „Regionalni razvoj i zajedničke investicije“.

Cilj sastanka bio je da se, predstavnici relevantnih bh. institucija, korisnica zvanične bh. statistike, pripreme za zajednički nastup i učešće na okruglom stolu „Regionalne investicije i ekonomski razvoj“ koji će biti održan iduće sedmice u Beogradu u organizaciji Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine i Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, a u saradnji sa Savezom za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja Horizont 2024 i Evropskog pokreta u Srbiji. 

Zvanična bh. statistika ima značajnu i višestruku ulogu u ovom kompleksnom zadatku zbog toga što će se zvanični statistički podaci koristiti, osim u poglavlju 18 EU Upitnika (koje se u cijelosti odnosi na zvaničnu bh. statistiku), i u drugim oblastima za koje su nadležne i druge bh. institucije.

"Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić istakao je da je izuzetno važno da statistički podaci u svim oblastima u upitniku budu usklađeni. Ukazao je i na važnost saradnje s institucionalnim korisnicima statističkih podataka u unapređenju i razvoju domenskim statistikama kao i razvoju alata za korištenje statističkih podataka.  Cilj zvaničnih statističkih institucija je da proizvode podatke potrebne korisnicima  te da im olakšaju pristup i korištenje podataka", kazala je Feni savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

Predstavnici bh. institucija (Centralne banke BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, Horizonta 2024, Sarajevske i Banjalučke berze, enitetskih zavoda za statistiku, Ministarstva civilnih poslova BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih poslova i Vanjskotrgovinske komore BiH) izrazili su zadovoljstvo organizacijom zajedničkog sastanka i iskazali spremnost da učestvuju i u razvoju bh. statistike i u razvoju regionalne saradnje, te naglasili koliko će biti korisna iskustva  zemalja iz regije.

"Agencija za statisiku BiH nastavlja s aktivnostima saradnje s korisnicima i davaocima statističkih podataka u BiH kao i saradnje s relevantnim institucijama u regiji. U skladu s tim planira, već naredne godine, organizovati, u saradnji s Republičkim zavodom za statistiku Republike Srbije i predstavnicima nevladinog sektora, međunarodnu konferenciju radi saradnje, razmjene iskustava i unapređenja regionalne saradnje. Intencija organizatora je da se ovakve konferencije organizuju  svake godine u državama regiona", dodala je Adembegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije