UO MC Srebrenica: Oštro protiv izmjena nastavnog plana u RS koje promovišu veličanje zločinaca

5
Radiosarajevo.ba
UO MC Srebrenica: Oštro protiv izmjena nastavnog plana u RS koje promovišu veličanje zločinaca
FOTO: AA / Potočari

Članovi Upravnog odbora (UO) Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine, na čelu sa Predsjednicom UO, Aidom Baručijom su se oglasili povodom izmjene nastavnog plana i programa osnovnih škola (osmih i devetih razreda) u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Naime, u nastavnom planu i programu uvedene su nove metode i oblasti koje će omogućiti širenje dezinformacija, a time i mržnje među mlađim generacijama, kao i kontinuirano veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

"Posljednje izmjene Nastavnog plana i programa u bosanskohercegovačkom entitetu RS, koje uključuju glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, predstavljaju duboko zabrinjavajući pokušaj revizionizma historije. Kroz ovakve izmjene, mlade generacije se uvode u opasni lažni narativ koji negira utvrđene činjenice o genocidu i ratnim zločinima te se podstiče etnička mržnja.

Upućena procedura za izmjene zakona. 'Stati ukraj dugoj listi čekanja za onkološke pacijente'

Upućena procedura za izmjene zakona. 'Stati ukraj dugoj listi čekanja za onkološke pacijente'

Ova praksa je u direktnoj suprotnosti s osnovnim principima obrazovanja, koje bi trebalo da bude usmjereno na promovisanje mira i međusobnog razumijevanja. Nastavni plan i program mora biti utemeljen na historijskoj istini i činjenicama, a ne na političkim interesima i manipulacijama. Iznošenje 'paušalnih stavova' koje spominje Ministarstvo, upravo odražava zabrinutost stručnjaka i međunarodne zajednice u vezi sa pokušajima da se prepravlja historija u korist jednog narativa.

Istovremeno, ovakva nastojanja su u suprotnosti sa presudama međunarodnih sudova i civilizacijskim vrijednostima te predstavljaju dodatni pritisak i vrijeđaju preživjele svjedoke genocida i njihove potomke koji se danas obrazuju u ovom entitetu", naveli su iz UO Memorijalnog centra Srebrenica.

Poznato je da su mladim generacijama u BiH, radi specifične strukture državnih institucija i podijeljene nadležnosti, posebno u domenu obrazovanja i prosvjete, već decenijama historijski i sudski utvrđene činjenice predstavljene na drugačiji, često neispravan i netačan način kada je u pitanju rat u Bosni i Hercegovini. Predmetne izmjene nastavnog plana i programa upravo idu u smjeru dalje podjele bosanskohercegovačkog društva i izokretanju istine, što je ovaj put isključivo usmjereno na mlade ljude Bosne i Hercegovine.

Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba o izmjenama nastavnog plana u RS-u: "Razočaravajuće"

Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba o izmjenama nastavnog plana u RS-u: "Razočaravajuće"

"Memorijalni centar Srebrenica će nastaviti da radi na aktivnostima koje za cilj imaju širenje istine, promovisanje istinskog pomirenja i osiguravanje da se zločini nikada ne zaborave, a posebno zločin genocida u Srebrenici. Naša misija ostaje da pružimo platformu za edukaciju, istraživanje i podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici širom Bosne i Hercegovine. Kroz programe edukacije, organizaciju konferencija, izdavanje publikacija i druge oblike javnog angažmana, nastojimo da očuvamo sjećanje na žrtve i spriječimo buduće generacije da zastrane u opasnim ideologijama", poručili su iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije