UN: Hitno spriječiti nasilno vraćanje migranata iz Hrvatske u BiH

1
Radiosarajevo.ba
UN: Hitno spriječiti nasilno vraćanje migranata iz Hrvatske u BiH
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

UN misija u Bosni i Hercegovini pozvala je u ponedjeljak za hitno djelovanje da bi se zaustavilo nasilno vraćanje i kolektivno protjerivanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata duž hrvatske granice poslije prošlosedmičnog incidenta sa 50 vidno iscrpljenih muškaraca.

U saopštenju je misija navela da su se timovi UN-a i predstavnici nevladinih organizacija susreli sa tom grupom ljudi koji su išli pješke duž graničnog prelaza sa Hrvatskom u petak sa ranama na tijelima i sa potrebom za odjećom, prenijela je Beta pozivajući se na AP.

Oni su rekli da su im oduzeti mobilni telefoni, novac i lične stvari kada su pokušali da pređu granicu, da su štapovima tučeni i potisnuti nazad u BiH, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zdravstveni radnici iz nevladinih organizacija pružili su “hitnu medicinsku pomoć” polovini muškaraca.

Za sada nema odgovora na taj izvještaj iz Bosne i Hercegovine ili Hrvatske, navodi američka novinska agencija.

Hrvatske odbacuje optužbe

Hrvatske vlasti više puta ranije demantovale da su koristile fizičku silu prema migrantima koji su pokušali iz Bosne da stignu u Hrvatsku, članicu EU.

Hiljade migranata blokirano je u Bosni i Hercegovini u pokušaju da stigne do zapadne Evrope. Mnogi su se žalili na nezakonito vraćanje i nasilje od strane hrvatskih granične policije.

UN misija u Bosni i Hercegovini je ukazala da su vraćanje i kolektivna protjerivanja zabranjeni prema međunarodnom i EU pravu.

“Pozivamo zemlje o kojima se radi da ispitaju incident koji se dogodio 2. aprila i da kazne sve počinioce na odgovarajući način”, navela je misija UN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije