! / Cikotić: Migrantima neće dozvoliti u EU, a ne možemo ih ni upakovati i vratiti kući

28. 01. 2021. u 17:23:00 Fena

Shares: 63

Specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope Drahoslav Štefanek ponovio je danas u Sarajevu da cilj njegove posjete Bosni Hercegovini nije ponovno otvaranje migrantskog centra Bira. 

"Iskoristio bih ovu priliku da kažem javnosti da nisam došao u BiH da otvorim centar Bira, to nije cilj moje posjete. Smatram da su otvorene druge alternative u Unsko-sanskom kantonu", kazao je Štefanek nakon sastanka s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem. 

Sastanak posvećen migrantskoj situaciji u BiH, ocijenio je uspješnim i konstruktivnim. 

Ministar Cikotić istakao je da je razgovor sa Štefanekom iz više razloga reflektirao međusobno razumijevanje i usklađenost pristupa u pogledu ilegalnih migracija. 

"Drahoslav Štefanek dobro poznaje opšte, stvarne i političke okolnosti u BiH, dobro poznaje i stanje na daleko širem području, počevši od Azijskog i Sjevernoafričkog kontinenta, duž čitave Balkanske rute do zapadnoevropeske rute koje su zapravo i krajnji cilj migranata", kazao je Cikotić. 

Dodao je da je na sastanku iskazan visok stepen usklađenosti u odnosu na potrebu da se kontrola granice na istoku BiH pojača i popravi i tu očekuje podršku Štefaneka. Istakao je da Štefanek u potpunosti dijeli potrebu ravnomjernog distribuiranja svih prihvatnih migrantskih centara na području cijele BiH i jednaku uključenost svih nivoa vlasti u rješavanju ovog problema. 

"Neće se dozvoliti da migranti u 'nekom valu' prođu do Evropske unije, niti ih možemo upakovati u prijevozna sredstva i odvesti do zemalja iz kojih dolaze, već se traži jedan sistematičan, sveobuhvatan pristup upravljanja njihovim boravkom u smislu distribucije po manjim centrima", istakao je Cikotić. 

Na pitanje novinara o potpisanom Sporazumu o readmisiji koji je potpisao sa ministrom unutrašnjih poslova Pakistana, kojim se omogućava povrat državljana ove zemlje koji ilegalno borave u BiH, Cikotić je kazao da se radi se o izuzetno važnom sporazumu za BiH, s obzirom da je posljednjih godina BiH postala interesantna ruta za ilegalne migranate koji žele stići u zemlje zapadne Evrope.

"Vrlo je teško realizirati ovaj sporazum s obzirom na to da je skoro nemoguće identificirati migrante u pogledu porijekla", naglasio je Cikotić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)