Ministar Cikotić: Novac za migrante nije išao preko institucija BiH

2
Radiosarajevo.ba
Ministar Cikotić: Novac za migrante nije išao preko institucija BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sastanak ministra Cikotića sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) posjetili su danas Ministarstvo sigurnosti BiH gdje su informirani o sigurnosnim izazovima i prijetnjama s kojima se BiH suočava, s fokusom na različite aspekte migranstke krize.

"Zajednička komisija Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost danas je od pripadnika Ministarstva sigurnosti BiH dobila pregled najvažnijih aktivnosti u radu ovog ministarstva na rješavanju sigurnosnih izazova, rizika i prijetnji za BiH, a težište tog izvještaja je vezano za migrantsku krizu", izjavio je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić u pauzi sastanka.

U kontekstu upravljanja migracijama Cikotić je istaknuo značaj donošenja Akcijskog plana i uspostavljanje koordinacije svih državnih struktura na tom planu.

U osvrtu na trošenje sredstava Europske unije u segmentu migranske krize, podsjetio je kako se to u načelu provodi putem mehanizama Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Spomenutu razmjenu informacija ocijenio je izuzetno korisnom za ostvarivanje višeg nivoa saradnje i koordinacije, odnosno ostvarivanja višeg stepena sigurnosti države BiH i njenih građana.

Na novinarski upit u vezi sa spomenutim sredstvima EU za upravljanje migrantskom krizom, Cikotić je naveo da je od 2018. godine u tu svrhu izdvojeno oko 89 miliona eura, kao i da ništa od tog novca nije implementirano putem institucija BiH.

Dio tog novca je, po njegovim riječima, usmjeren ka agencijama za provedbu zakona koje su uključene u upravljanje migracijama te određenim lokalnim zajednicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije