Umjesto SIPA-e ili OSBiH: Žandarmerija RS-a na istočnoj granici BiH

4
Radiosarajevo.ba
Umjesto SIPA-e ili OSBiH: Žandarmerija RS-a na istočnoj granici BiH
Foto: RTRS / Žandarmerija RS (arhiv)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i dalje patroliraju sa državnom Graničnom policijom BiH na granici prema Srbiji umjesto pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su to ranije činili, ili Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kako je ranije pominjano u kontekstu migrantske krize.

Potvrđuje ovo i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), mediji pod kontrolom vlasti RS-a, koji je tome posvetio i cijeli prilog.

"Na primjeru migrantske krize u prvi plan izbio je višegodišnji problem - nedostatak službenika u Graničnoj policiji BiH. Umjesto da riješi taj problem, Sarajevo je kao "kukavičje jaje" namjeravalo da na granicu sa Srbijom podmetne i pošalje vojsku. Tome se usprotivila zvanična Banjaluka pa je postignut dogovor da graničarima pomaže entitetska policija - svako na svojoj teritoriji", prenosi RTRS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je tvrdio da postoji plan o izvođenju specijalaca Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP-a RS) na granice.

Također, on je 2018. izjavljivao da lako može izvesti svoju policiju na međuentitetske granice, pa nam je to i pokazao dovođenjem maskiranih pripadnika Specijalne antiterorističke policije (SAJ) na međuentitetsku granicu na Dobrinji u Sarajevu.

Razlog zbog kojeg je Žandarmerija izašla na granicu BiH je to što je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA povukla svoje pripadnike koji su godinama djelovali zajedno sa bh. graničarima.

Istovremeno, Vlada RS-a zabranila FUP-u da pruža asistenciju Graničnoj policiji.

"Prema pismenom zahtjevu direktora SIPA-e, koji je upućen Graničnoj policiji, zatraženo je da se od dosadašnjeg angažmana pripadnici ove agencije oslobode za prošli i za ovaj tekući mjesec. U tom zahtjevu je navedeno da su razlozi operativni, a navodi se i da je riječ o mogućim problemima sa finansiranjem tog njihovog dodatnog angažmana. Dakle, zatraženo je da se za septembar i oktobar pripadnici SIPA-e povuku, jer su potrebni radi obavljanja operativnih zadataka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu", kazao je Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine za Radio Slobodna Europa u oktobru 2019. godine.

Prema njegovim riječima, da se ne bi otvorio prazan prostor, a na temelju ranije potpisanog sporazuma o saradnji, na njihovo mjesto angažovano je oko 20 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Kako vidimo, takva praksa se, kao što je portal Radiosarajevo.ba i upozoravao, nastavila, pa je Žandarmerija RS-a i danas na državnoj granici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije