Mnogo čekanja i gubitaka zbog odluke Hrvatske: Najavljene blokade graničnih prijelaza

3
I. S.
Mnogo čekanja i gubitaka zbog odluke Hrvatske: Najavljene blokade graničnih prijelaza
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Hrvatska je 20. maja donijela odluku kojom čak pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom neće moći biti upotrebljivo za kamione čija nosivost prelazi 7,5 tona.

Sastanak autoprijevoznika je najavljen za danas, kao i sjednica Vijeća ministara BiH o ovom problemu, a mogli bi doći i do blokada.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS-a govorio je o mogućnostima blokade graničnim prijelazima za portal Radiosarajevo.ba.

"Situacija je trenutno najgora između Hrvatske i BiH na prijelazu Izačić gdje su već dva dana kolone od pet do deset kilometara i gdje se čeka da po osam, devet sati na prelazak granice. Vozači gube sate vožnje, u Hrvatskoj ih čeka policija, ne daju da se parkiraju bilo gdje, nema ni mjesta, gube sate na traženje parkinga", rekao je Grbić.

Prijevoznici su u kontaktu sa kontaktu sa nadležnih entitenskim i bh. vlastima, a razgovarali su jučer i sa Vojinom Mitrovićem, ministarom saobraćaja i komunikacija BiH, i Zijadom Sinanovićem, predstavnikom Vanjskotrgovinske komore BiH.

"Suvišno je govoriti u kojim smo gubicima i koje su to štete, kako za privrednike, tako i za prijevoznike, posebno Unsko-sanskog kantona i regiona do Banja Luke. Dobili smo uvjerenje da će Savjet ministara danas razgovarati o ovome te da će pokušati riješiti problem, čemu se nadamo"; rekao je Grbić.

Prijevoznici će sačekati rezultat sjednice, ali u slučaju da se rješenje ne prolađe - najavljene su blokade i štrajkovi.

"Ovo je ogroman udar na prijevoznike koji su svakako u veoma teškoj situaciji, a sada pogotovo", rekao je Grbić.

Mitrović je razgovarao sa nadležnima u Hrvatskoj, ali konkretnih rezultat i prijedloga nije bilo.

"Jedino rješenje je da se otvori granični prijelaz, tj da se odobri koridor od Velike Kladuše prema Petrinji i Sisku te da se dodatno otvori Novi Grad. Izačić je odobren za prijevoz tečnih goriva, svi su kamioni gore, kolone su neprekidne. Mnogo čekanja i gubitaka, štete za privrednike i prijevoznike. Svaki prijevoznik koji je natovario robu za EU zemlje vremenski je ograničen kada i u kojem vrijeme treba doći. Prijete nam penali, gubljenje posla...", zaključio je Grbić.

Odluka susjedne zemlje stupa na snagu u ruku od osam dana, a bit će zatvoreni prijelazi za teretna vozila:

Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije