! / Košarac: Neprihvatljiva je odluka Hrvatske da zatvori pet graničnih prijelaza sa BiH

25. 05. 2021. u 15:12:00 Fena

Shares: 0

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH povodom informacije da Hrvatska planira zatvoriti pet graničnih prijelaza sa BiH, kazao je da je to neprihvatljivo. Ukoliko bi se to desilo, moglo bi, smatra on, prouzrokovati zastoj u plasmanu roba proizvedenih u BiH, te poslovnoj zajednici uzrokovati povećanje transportnih troškova.

Riječ je o jednostranoj odluci Hrvatske i vjerujem da se ta odluka može ispraviti. Veoma je značajno i važno da imamo dobre susjedske odnose sa Hrvatskom, odnosno da imamo dobre odnose sa svim zemljama EU koja je naš ključni vanjskopolitički cilj”, rekao je Košarac na konferenciji za medije u Sarajevu.

Vjeruje da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH adekvatno reagovati i da na osnovu svoje korespondencije s hrvatskim vlastima ovo pitanje na adekvatan način tretirati.

“Uvjeren sam da postoji senzibilitet i razumijevanje od ministrice Bisere Turković da to pitanje stavi na red prioritetnih pitanja”, naveo je Košarac, dodavši da se ne smije dopustiti da dođe do zastoja u vanjskotrgovinskom prometu bh. proizvoda.

Košarac je dodao da su danas imali nekoliko razgovora sa predstavnicima poslovne zajednice, kao i da su obavijestili Delegaciju EU o ovom pitanju, jer smatraju da se ovakva jednostrana odluka hrvatskih vlasti treba promijeniti, piše Fena.

Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske, kako su prenijeli mediji, utvrdilo je Pravilnik o uređivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju. Takvom odlukom Hrvatska bi mogla prekategorizirati neke granične prijelaze na granici sa BiH koji su ranije korišteni za tranzitni saobraćaj teretnih vozila.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)