Admir Kapo: Mi finansijski pomažemo onima koji žele da nas dokrajče!

6
Radiosarajevo.ba
Admir Kapo: Mi finansijski pomažemo onima koji žele da nas dokrajče!
FOTO: Arhiv / Admir Kapo o blokadi granice BiH sa Hrvatskom

Hrvatska bi, kako je najavljeno, mogla zatvoriti pet graničnih prijelaza na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Riječ je o prijelazima koji su ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila. 

Prema dokumentu koji je Vanjskotrgovinska komora BiH uputila Vijeću ministara, to bi moglo izazvati ekonomske štete po tu zemlju. 

Vanjskotrgovinska komora BiH izvijestila je državna tijela da susjedna Hrvatska planira prekategorizirati pet graničnih prijelaza za promet teretnih vozila: Ivanica – Gornji Brgat; Velika Kladuša – Maljevac; Brčko – Gunja; Strmica – Strmica i granični prelaz Osoje – Vinjani Gornji. 

Indikativno, kako je objavio portal Istraga.ba, ako se pažljivo pogleda karta objavljenu prošle sedmice u Narodnim novinama Republike Hrvatske, može se  vidjeti da je cestovni saobraćaj za teretna vozila zabranjen samo iz onih dijelova BiH u kojima većinski žive Bošnjaci. 

Teško je ne postaviti pitanje da li se iza ovakve odluke krije politika zvaničnog Zagreba?

Na cijeli slučaj jučer je upozorila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno pomoći našim privrednicima.

Već smo napravili određene kontakte sa hrvatskom stranom po ovom pitanju i očekujemo da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje", navela je ministrica Turković.

Dok se u javnosti vode rasprave o tome šta poduzeti, je li rješenje u diplomatiji ili recipročnim mjerama, Admir Kapo, predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" otvara neka suštinska pitanja:

"Nažalost, mi govorimo o recipročnim mjerama, a u stvari da se samo ponašamo patriotski/građanski/svjesno mi bi u svemu dali prednost bosanskohercegovačkom, šta god da je", komentira Kapo.

Nasuprot tome, kako dodaje, kupovinom proizvoda koji nisu iz Bosne i Hercegovine mi čak podržavamo politike koje više i ne kriju da rade protiv ove države, pa bilo to gradnjom hidroelektrana bez saglasnosti institucija države BiH ili smišljenim zatvaranjem graničnih prijelaza, postaje sve manje bitno. No, opet je do nas, smatra Kapo.

"Mi, na neki način, države koje su nam kroz istoriju najviše zla nanijele i dan danas nam rade o glavi, finansijski i na svaki drugi način pomažemo da nas dokrajče. Naš narod je nevjerovatno zapušten i smatram da je krajnje vrijeme, svi, ali baš svi damo sve od sebe da ovaj narod počne duhovno sazrijevati jer u protivnom bojim se šta će sa nama biti", zaključio je Kapo u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije