! / Postignut dogovor sa Hrvatskom: Kamioni mogu prelaziti granicu

27. 05. 2021. u 12:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon današnjeg razgovora sa hrvatskim kolegom, ministrom mora, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske Olegom Butkovićem, ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara BiH Vojin Mitrović izjavio je da je postignut dogovor da se uputi inicijativa kako bi se trajno riješio problem zatvaranja graničnih prelaza.

Takođe, dogovoreno je i da do zvaničnog rješavanja pitanja, kamioni iz BiH mogu nesmetano prelaziti preko spornih graničnih prelaza, potvrdio je za ATV ministar Mitrović i dodao da ministarstvo radi na izmjenama pravilnika.

Podsjećamo, u pravilniku o prekategorizaciji graničnih prelaza u Hrvatskoj, koji je donesen nedavno, Hrvatska je odredila javne saobraćajnice po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju, a u Pravilnik nije uvršteno pet prelaza sa BiH koji su zatvoreni za prelaz kamiona.

Hrvatska je 20. maja donijela odluku kojom čak pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom neće moći biti upotrebljivo za kamione čija nosivost prelazi 7,5 tona.

Ovo se odnosi na sljedeće prijelaze:

Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA