Udruženje poslodavaca FBiH upozorava da su članice najavile blokadu graničnih prelaza

2
Radiosarajevo.ba
Udruženje poslodavaca FBiH upozorava da su članice najavile blokadu graničnih prelaza
Foto: Dalmacija Danas / Ilustracija

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo čelnicima institucija BiH i Delegaciji EU u BiH od kojih traže da u roku od 48 sati riješe problem nastao nakon primjene Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Otvoreno pismo upućeno je Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Biseri Turković, ministrici vanjskih poslova BiH, Staši Košarcu, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ambasadoru Johannu Sattleru, šefu delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH.

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

"Dosadašnje aktivnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i institucija Bosne i Hercegovine , a povodom aktuelnog gorućeg problema u vezi sa primjenom Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz R. Hrvatsku (NN 51/2021, 12. maja 2021.), prema informacijama sa kojima raspolažemo nisu dale nikakav rezultat.

Potpuno je neprihvatljivo da su bh. građani prije saznali za ovaj problem od pojedinih predstavnika institucija u BiH, koji ističu da su za ovaj problem saznali iz medija.

Sterilne izjave predstavnika institucija BiH i dosadašnje aktivnosti Vijeća ministara BiH i institucija BiH u rješavanju ovog problema nisu adekvatne težini problema sa kojima se suočila Bosna i Hercegovina i privrednici u BiH. Težina problema zahtijeva adekvatan odgovor kako bi se i da se pitanje riješi ODMAH.

Udruženje poslodavaca FBiH zahtijeva:

- od Vijeća ministara BiH i institucija BiH da ovo pitanje riješi u roku od 48 sati. U suprotnom, naše članice su nas obavijestile da će ukoliko se ovo pitanje ne riješi u roku od 48 sati, blokirati sve granične prelaze između BiH i Republike Hrvatske i za odvijanje teretnog i putničkog saobraćaja;

- da se u rješavanje pitanja uključi i Delegacija Evropske unije u BiH, jer je ovakvom Odlukom, došlo do kršenja Protokola 3. o kopnenom prevozu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, od strane Republike Hrvatske koja je članica Evropske unije;

- zahtjevamo od Republike Hrvatske da ODMAH mora otvoriti granične prelaze koji su definirani u Ugovor između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prelazima, jer međunarodni Ugovori imaju primat u odnosu na domaće propise.

Imajući u vidu da je između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisan bilateralni Ugovor između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prilazima (Sl. glasnik BiH - Međunarodni ugovori, broj: 23/13), te da nije otkazan niti je izmjenjen Republika Hrvatska je shodno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju morala poštivati navedeni Ugovor koji je još uvijek na snazi.

Navedenim Ugovorom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao ugovornih strana u cilju jačanja međusobnih odnosa i saradnje te uspostavljanja jedinstvenog i učinkovitog sistema kontrole prelaska zajedničke državne granice određeni su granični prelazi.

Prema članu 1. tačka c) Ugovora određeni su ostali granični prelazi za međunarodni promet putnika i roba. Pod tačkom (i) tačke c) kao granični prelazi za cestovni promet putnika i roba Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina su utvrdile sljedeće GP: GP Maljevac – Velika Kladuša, Gunja – Brčko, Strmica – Strmica i Vinjani Gornji - Osoje.

Shodno navedenom nisu tačne tvrdnje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske da navedenim Pravilnikom nije ukinulo dosadašnje rute za teretni tranzitni promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Napominjemo da se granični prijelaz za cestovni transport, odnosno rute za teretni tranzitni promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine shodno zakonodavstvu i standardima EU ne mogu utvrđivati JEDNOSTRANOM ODLUKOM.

To potvrđuje i činjenica da iz Ministarstva tvrde da je na graničnom prelazu Brčko- Gunja teretni promet zbog starosti i dotrajalosti mosta preko rijeke Save prekinut prije više od dvije godine na inicijativu Bosne i Hercegovine. Dakle, ovakva pitanja se uređuju ZAJEDNIČKIM DOGOVORIMA.

Iskreno vjerujemo da je najbolji put za rješavanje ovog pitanja diplomatski DOGOVOR između nadležnih institucije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske uz pomoć delegacije Evropske unije u BiH, a sve u cilju dobrosusjedskih odnosa i poštivanja međunarodnih Ugovora, iako potez hrvatskih vlasti nije dobrosusjedski.

Republika Hrvatska ne može svojim internim aktima rješavati ovo pitanje i kršiti međunarodne Ugovore, već je to pitanje koje se uređuje u okviru bilateralnih pregovora.

Udruženje poslodavaca FBiH zahtjeva od institucija Bosne i Hercegovine, da ukoliko se ovo pitanje ne riješi diplomatskim putem, ODMAH pristupe uvođenju recipročnih mjera prema Hrvatskoj na način da se zabrani transport roba na graničnim prijelazima tamo gdje je od važnosti za Hrvatsku.

Imajući u vidu da smo na početku turističke sezone, uvjereni smo u to da Republici Hrvatskoj nije u interesu da se granični prelazi blokiraju u sezoni te da je u obostranom interesu da se aktuelni problem graničnih prelaza riješi HITNO", piše u otvorenom pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije