Udruženje poslodavaca FBIH pozvalo članice da doniraju sredstva za nabavku vakcina

5
Radiosarajevo.ba
Udruženje poslodavaca FBIH pozvalo članice da doniraju sredstva za nabavku vakcina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vakcinacija u Sarajevu

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je pismo za više od 22.000 svojih članica u kojemu ih poziva da iskažu interes za doniranje sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19 za svoje radnike i stanovništvo lokalnih zajednica u kojima djeluju.

Nekoliko članica UPFBiH se već obratilo Udruženju sa inicijativom da doniraju sredstva za nabavku vakcina, s tim da bi dio vakcina bio iskorišten za vakcinaciju njihovih uposlenika, a drugi, veći dio, za vakcinisanje stanovništva u lokalnoj zajednici u kojoj djeluju.

U skladu sa ovim inicijativama, iz UPFBiH su kontaktirali kabinet premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo zdravstva FBiH te Federalni zavod za javno zdravstvo kako bi se ova aktivnost koordinirala sa nadležnim federalnim i kantonalnim institucijama. Od stane nadležnih je odgovoreno da je inicijativa zanimljiva, a da je za njenu realizaciju neophodno da raspolažu informacijom o kompanijama koje su spremne uključiti se u ovu akciju i količini vakcina koja bi po osnovu ove aktivnosti trebala biti nabavljena.

Nabavka vakcina bi išla isključivo preko distributera ovlaštenih od strane Vlade FBiH. Posao skladištenja vakcina i raspored vakcinisanja bi se provodio preko nadležnih zavoda za javno zdravstvo.

Iz UPFBiH su pozvali sve zainteresirane kompanije da iskažu interes za nabavku vakcina za radnike kompanija i stanovništvo lokalne zajednice u kojima članice posluju, a prijavu mogu obaviti putem e-maila Udruženja poslodavaca FBiH: info@upfbih.ba, Facebook stranice Udruženja poslodavaca FBiH i Instagram profila UPFBiH @poslodavcifbih.

Ukoliko bude iskazan značajniji interes kompanija, onda bi se sa nadležnim institucijama Federacije BiH i kantona krenulo u realizaciju ove aktivnosti.

Ko može nabaviti vakcine?

"Dobavljači moraju dobiti odobrenje od institucija tj Vlade da uvezu vakcine i navodno ne bi im bio problem dobaviti dodatne količine.

To ni na koji način ne remeti planirane količine koje će naručiti Vlade za stanovništvo, nego samo dobijamo dodatne količine koje ce finansirati zainteresovani privrednici", napisao je Omar Kustrić, vlasnik Sinkro namještaja, na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije