Ukidaju se sve COVID mjere za ulazak u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Ukidaju se sve COVID mjere za ulazak u BiH
Arhiv / Ilustracija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je danas odluku da se ukidaju COVID mjere za strance, odnosno njihov ulazak u BiH.

Od danas će stranci u našu zemlju moći ulaziti bez ikakvih ograničenja što će u svakom slučaju dodatno pospješiti turističku sezonu u našoj zemlji.

Mnogi stručnjaci za sezonu pred nama kažu da bi mogla porušiti sve rekorde. U BiH danas je nešto manje od 30 zaraženih koronavirusom.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

I neke evropske zemlje, poput Njemačke ukinule su COVID mjere za prelazak granice. U Njemačku će se od 1. juna moći ulaziti bez ikakvih ograničenja.

Odluka je donesena na osnovu podataka nadležnih zdravstvenih institucija o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u BiH već duži period, te zbog činjenice da je većina zemalja regiona i svijeta ukinula sve mjere stranim državljanima za ulazak u njihove zemlje.

Na sjednici je donesena i Odluka o prestanku važenja Odluke o ograničenju kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini, donijeta radi zaštite zdravlja građana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija u martu 2020. godine proglasila pandemiju prouzrokovanu virusom korona.

Donošenjem ove odluke prestaju se primjenjivati mjere kojim se zabranjuju kretanje i boravak stranaca izvan centara u koje su smješteni.

Ove dvije odluke stupaju na snagu danom donošenja i biće objavljene u "Službenom glasniku BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije