Ukidaju se COVID mjere u Europi: Italija rekla "arrivederci" zelenoj propusnici

1
Radiosarajevo.ba
Ukidaju se COVID mjere u Europi: Italija rekla "arrivederci" zelenoj propusnici
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Švicarskoj od petka više nisu obavezne maske u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama. Deaktivirana je i COVID-19 aplikacija za praćenja kontakata.

Ljudi zaraženi koronavirusom više ne moraju ići u samoizolaciju, ali ih vlasti ipak pozivaju da ostanu kod kuće ako imaju simptome COVID-19.

Vlada ocjenjuje da u stanovništvu prevladava visoka razina imuniteta, a stanje u jedinicama intenzivne njege je stabilno. Ali, vlasti i dalje žele zadržati "pojačani oprez" do proljeća 2023.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Vlasti u Rimu odlučile su ukinuti vanredno stanje uvedeno zbog pandemije i reći zbogom tzv. zelenoj propusnici za veliku većinu mjesta za koja je bila potrebna.

Od 1. aprila, hotelski gosti više neće trebati dokazivati svoj status vezan uz cijepljenje odnosno jesu li cijepljeni protiv COVID-19, preboljeli bolest ili im je test na koronu negativan.

Ta potvrda više nije potrebna niti za ulazak u restorane i barove na otvorenom, ali je i dalje potrebna za restorane u zatvorenom prostoru.

Maske su i dalje nužne u zatvorenim prostorima.

Za muzeje i izložbe potvrda također više nije potrebna, ali jest za pozorišta, kina i zatvorene koncerte, piše HRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije