Novo popuštanje COVID mjera u Hrvatskoj

0
Radiosarajevo.ba
Novo popuštanje COVID mjera u Hrvatskoj
FOTO: Facebook / Ilustracija / Aerodrom u Zagrebu

Tokom utorka, objavom na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ukinut će se samoizolacija vrtićke djece, koja su bili kontakti oboljele osobe, a školska djeca više se neće morati testirati.

Riječ je o novom popuštanju mjera, zbog poboljšane epidemiološke situacije.

Djeca u predškolskim programima od početka epidemije podlijegala su samoizolaciji, a to je uglavnom značilo samoizolaciju cijele grupe, čak i ako je samo jedno dijete ili odgojitelj bilo pozitivno.

Savez danas odlučuje o imenovanju Sergeja Barbareza na mjesto selektora reprezentacije BiH

Savez danas odlučuje o imenovanju Sergeja Barbareza na mjesto selektora reprezentacije BiH

No, to se mijenja, tako da neovisno o kontaktu djeca mogu ići u vrtić i to bez testiranja, osim, naravno, ako pokazuju simptome, kada bi se trebali testirati.

Iz Ministarstva nauke i obrazovanja Jutarnji saznaje da će uskoro dokument biti javan, tako da djeca koja su danas saznala da su kontakti neće biti dužni ići u samoizolaciju. Ona djeca koja su trenutno u samoizolaciji u vrtić će moći od ponedjeljka, jer kako nam kažu iz Ministarstva, potrebno ih je izbrisati iz evidencije što će se dogoditi najvjerojatnije tokom petka ili vikenda.

Školarci, koji su se zadnjih mjesec dana, jednom sedmično testirali, više to nisu obavezni, a oni također unatoč ukidanju testiranja neće ići u samoizolaciju, neovisno o tome jesu li kontakti ili ne, pozitivne osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije