Od 1. februara nove mjere u Hrvatskoj: Ovo su izmjene na granici

1
Radiosarajevo.ba
Od 1. februara nove mjere u Hrvatskoj: Ovo su izmjene na granici
Arhiv / Ilustracija

Nakon jučerašnjeg sastanka načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak saopćili su nova pravila u vezi epidemioloških mjera u ovoj zemlji.

Od 1. februara EU digitalne COVID-potvrde za vakcinisane s dvije doze će se izdavati na rok od 9 mjeseci, a ne na godinu dana kao što je to bilo do sada.

Promjene su uvedene i kad je riječ o prelasku granice.

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Prelazak hrvatske granice, osim uz potvrde o vakcinaciji, bit će moguć i uz brzi antigenski test, ali će sada vrijediti 24 sata od testiranja, a ne 48 sati kao što je bilo do sada.

PCR i dalje vrijedi 72 sata. Na temelju preboljenja, prelazak granice je dopušten unutar šest mjeseci od preboljenja korone dokazanog PCR testom.

Za narednu sedmicu je najavljeno još promjena. Kako piše tportal.hr vlasti idu prema skraćivanju izolacije za oboljele s blagim ili srednje teškim oblikom bolesti na pet dana.

Međutim, za izlazak iz izolacije, posljednja 24 sata ne smiju imati nikakve simptome i moraju napraviti brzi test. Što se tiče kontakata i samoizolacije, ona će se smanjiti i za vakcinisane i za one koji nisu vakcinisani na sedam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije