Pandemija / Jedna država zbog omikron varijante neće da otvori granice

21. 01. 2022. u 07:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Najveća australska država, Zapadna Australija, odgađa planove za ponovno otvaranje granica 5. februara, navodeći kao razlog rast broja zaraženih omikron varijantom u istočnim državama.

U najnaseljenijoj australskoj državi, Novom Južnom Walesu u petak je prijavljeno 46 umrlih od COVID-a, među kojima jedno dijete, što je najveći broj umrlih od početka pandemije, dok je u Victoriji umrlo 20 osoba, piše Hina.

Međutim, pad broja hospitaliziranih u obje države nudi nadu da je najnoviji val COVID-a možda dosegao vrhunac.

Sve države i teritoriji, osim Zapadne Australije, ponovno su otvorile unutarnje granice u skladu s politikom života s covidom, unatoč povećanom broju oboljelih. Zapadna Australija trebala je otvoriti granice sljedećeg mjeseca.

No, premijer te države Mark McGowan iznenadio je izjavo da bi bilo “nepromišljeno i neodgovorno” otvoriti granice, s obzirom na brzo širenje omikrona. Otvaranje granica odgađa se do daljnjega ili barem dok postotak trostruko cijepljenih ne dosegne 80 posto. Sada je oko 26 posto.

“Nastavimo li prema početnom planu, namjerno ćemo izazvati hiljade slučajeva zaraze COVID-om u Zapadnoj Australiji, a u ovom trenutku ja to neću učiniti”, rekao je McGowan novinarima. Početni je plan, dodao je, bio utemeljen na manje zaraznoj delta varijanti.

Država veličine Zapadne Europe u kojoj živi samo 2,7 miliona ljudi mjesecima je bila zatvorena prema ostatku zemlje i svijeta, zahvaljujući čemu je imala mali broj zaraženih. Trenutno ima samo 83 aktivna slučaja, u usporedbi s 550 hiljada u cijeloj Australiji.

Ta će odluka vjerojatno naljutiti premijera Scotta Morrisona, koji je dugo pozivao sve države da se otvore i nauče živjeti s virusom.

Prema početnom planu, u Zapadnu Australiju mogli bi ući dva puta cijepljeni putnici, bez obveze 14-dnevne karantene. Sada će putnici morati biti tri puta cijepljeni.

U ostatku Australije broj zaraženih znatno se povećao tokom proteklih sedmica, zbog čega su bolnice pune, a zbog bolesti je poremećena i opskrba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA