Ljekari UKCS-a: Ne želimo plaćati članarinu Komori ljekara KS-a

Radiosarajevo.ba
Ljekari UKCS-a: Ne želimo plaćati članarinu Komori ljekara KS-a
Avaz / Ilustracija
Članovi Ljekarske Komore KS-a koji su zaposlenici UKCS-a, istupe dr. Dragana Stevanovića smatraju zloupotrebom položaja te naglašavaju da „samo predsjednik Komore može zastupati članstvo, nikako predsjednik Upravnog odbora“.

"Nezadovoljni istupima navedenog doktora, kao i njegovim neistinitim, neetičkim napadima na rad stručnjaka UKCS-a, članovi Komore ljekara KS-a odlučili su (i potpisima potvrdili) da ne žele plaćati članarinu takvoj komori", navode iz UKCS-a.

U saopćenju za javnost navodi se da je „prethodno iz UKCS-a upućeno u više navrata pismo s pitanjima predsjedniku Komore prim.dr. Fahrudinu Kulenoviću (dugogodišnjem penzioneru) na koja nikad nismo dobili odgovor“.

Preciziraju da su ih pitali „šta ste uradili za popravljanje statusa ljekara, kako se troši novac koji uplaćujemo, na osnovu kojih kompetencija doktor Stevanović zastupa Ljekarsku komoru i ocjenjuje rad stručnjaka na tercijarnom nivou“.

"Posebno nezadovoljstvo ističemo zbog kršenja etičkih i deontoloških postulata koje dr. Stevanović čini zloupotrebljavajući pogibiju sugrađana te optužuje neargumentirano kolege iz UKCS-a i uznemirava javnost šireći 'svoje viđenje situacije'. Iznenađeni smo i ucjenjivačkom retorikom dr. Stevanovića koji prijeti oduzimanjem licenci za rad i zatvaranjem UKCS-a", naglašava se.

Pretpostavljamo, navode iz UKCS-a, da će se „ovakvim ozbiljnim prijetnjama pozabaviti nadležni istražni organi, osnivači i finansijeri najveće zdravstvene ustanove u državi“.

"Svi ljekari uposlenici u UKCS-u nisu članovi Ljekarske komore. Ljekarska komora i nema evidenciju članova, tako da i oni koji ne plaćaju članarinu od 10 KM mjesečno plate licencu 40 KM isto kao oni koji redovno plaćaju i dobiju licencu. Svakako su članovi Ljekarske komore prikupili potpise i brojnost za punopravni zahtjev za sazivanje vanredne skupštine Ljekarske komore i izbor novog članstva upravnih tijela. Taj zahtjev bit će danas upućen Ljekarskoj komori", ističe se.

Do pokretanja nove izborne procedure ljekari UKCS-a apeliraju na članove Upravnog odbora Ljekarske komore kao i Predsjedništvo Ljekarske komore da prestanu sa širenjem neistine i uznemiravanjem javnosti.

"Ljekari zaposlenici UKCS-a ne traže samo njihovu smjenu, nego i odgovornost u vezi s dosadašnjim radom", saopćila je Služba za odnose s javnošću UKCS-a.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije