Ljekarska komora KS-a: Opća bolnica je onesposobljena

S. H.
Ljekarska komora KS-a: Opća bolnica je onesposobljena
U Sarajevu se danas održala sjednice izvrsnih odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine. Vanredna sjednica održala se zbog teške situacije, kako su naveli iz Komore, jer su izloženi činovničkoj agresiji.

"Rijetki su slučajevi u svijetu da se ljekari pokušavaju razdijeliti. Dovoljno nas ponižavaju političari, zato se trebamo ujediniti", naveo je Fahrudin Kulenović, najstariji ljekar u Sarajevu.

Kulenović je naveo da je cijela hajka počela kada su se žalili na zatvaranje Urgentnog centra u udarnim terminima, što se dogodilo u maju ove godine, a čije je zatvaranje rezultiralo smrću dva pacijenta.

Sjednicom je rukovodio prim. dr. Dragan Stevanović koji je izjavio kako je tri godine imao direktoricu, a koja je sada direktorica Kliničkog centra, te da zna da se nad njegovim kolegama vrši mobing i da se to može dokazati jer su se neki ljekari pismeno izjasnili.

Iz Komore su naveli da svih 1.700 kolega ima ista prava, te podsjetili na Hipokratovu zakletvu u kojem se navodi da su svi ljekari braća, te pozvali na ujedinjenje.

Na sjednici se govorilo o načinu plaćanja članarina koji bi trebao biti modificiran na UKCS-u, kako je naveo doktor Hasanagić, a zbog čijeg bi neplaćanja ljekari mogli ostati bez licence.

Također, ljekari su naveli da Opća bolnica nije zatvorena, ali da je onesposobljena i da dežura u udarnim terminima, a nema kapaciteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije