UKCS: Želimo izbor novog rukovodstva Ljekarske komore KS-a

Fena
UKCS: Želimo izbor novog rukovodstva Ljekarske komore KS-a
Rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) nije zadovoljno radom Ljekarske komore KS-a te su zatražili sazivanje vanredne skupštine i izbor novog rukovodstva te komore.

 Na današnjoj pres-konferenciji UKCS-a dr. Mirza Dilić precizirao je da je njihov cilj fer i korektan odnos za sve doktore u KS-u i sve zdravstvene institucije, što je prema Statutu i zadatak Komore.   

"Želimo da finansijsko poslovanje Komore bude transparentno, da znamo kuda ide novac koji odvajamo za Ljekarsku komoru KS-a. Zar nemamo pravo na to, kao članovi te komore", kazao je.  

Pojasnio je da je UKCS u maju ove godine zatražio odgovor na ta pitanja od Ljekarske komore KS-a, ali „dosad odgovor nismo dobili“.

"Posredstvom Direktorija, šefova klinika i svojih zaposlenika, UKCS je odlučio da nastavimo uplaćivati članarinu, ali to odvajamo na poseban podračun centra. Taj novac nije utrošen, bit će prebačen na račun Ljekarske komore KS-a kad dobijemo odgovor na naša pitanja i kad se stvore odgovarajući uvjeti", kazao je.

Podsjetio je da je "novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. Ljekarska komora KS-a bila obavezna uskladiti određene statutarne norme, a zaposlenici pojedinačno izjasniti o izdvajanju novca za Ljekarsku komoru KS-a“ ali da „mi nismo o tome informirani.“    

"UKCS želi da prestanu teške kvalifikacije od određenih članova Upravnog odbora i rukovodstva Ljekarske komore KS-a na račun našeg centra", navodi on.    

Profesorica na UKCS-a Enra Suljić kazala je da su svi ljekari UKCS-a koji su prisustvovali današnjoj pres-konferenciji članovi Ljekarske komore KS-a, a da je „bura nastala kad smo zatražili odgovor kako se troši novac koji uplaćujemo za Ljekarsku komora KS-a i šta je to što dobivamo i moramo dobiti po Statutu Ljekarske komore“. 

"Najviše nas je pogodilo kada smo čuli da mi ugrožavamo ljudske živote i sudbine", kazala je.

Prema riječima v.d. direktorice stručne nemedicinske discipline Amre Karić, od 690 ljekara UKCS-a njih 497 su članovi Ljekarske komore KS-a. Mjesečna članarina je 10 KM.  

"Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da se, nakon završenog medicinskog fakulteta svi ljekari moraju učlaniti u Komoru i na taj način dobivaju licencu", naglasila je.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije