Ljekarska komora KS-a: 600 doktora moglo bi izgubiti licence?

E. H., H. A.
Ljekarska komora KS-a: 600 doktora moglo bi izgubiti licence?
Prim. dr. Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore KS-a i prim. dr. Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora, te prim. dr Milena Lovre-Bilbija, potpredsjednica Komore KS-a, održali su vanrednu pres-konferenciju.

Novinarima su se obratili, kako kažu, povodom posljednjih nesvakidašnjih dešavanja u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, odnosno strahovitog mobinga, koji, kako oni navode, provodi prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica.

"Ljekari UKCS-a prolaze kroz težak period jer im se ucjenama i prijetnjama pokušava nametnuti da ne uplaćuju članarinu Ljekarskoj komori, što je suprotno Zakonu, zbog čega bi većina mogla čak izgubiti i licence, tačnije pravo na samostalan rad. To je vrhunac sukoba koji traje otkad je sarajevska Komora spriječila zatvaranje Vojne bolnice. 

Imam prepisku i dokaze za to. Kada smo osigurali Sarajlijama Opću bolnicu, 16. maja na sjednici zaključili su da su nezadovoljni tretiranjem bolesnika i toga časa je počela strahovita agresija.

Mi smo upozoravali na to iako nismo nikada iznosili u mediji, jer smo smatrali da to treba držati unutar zdravstva. U civiliziranim zemljama ako neko kaže da ministar laže, ili građanin ide na sud, ili ministar daje ostavku.

Ne, kod nas je doktorica Izetbegović tražila finansijski izvještaj naredbodavno i prijetila raznim prijetnjama, pa su došla pisma od advokatske kancelarije da s direktoricom možemo komunicirati samo preko njih", rekao je, između ostalog, Fahrudin Kulenović, koji dodaje da je doktor 52 godine, i da nije dužan odgovoriti na pitanja Sebije Izetbegović, ali je ipak odgovorio, na što je direktorica UKCS-a ustvrdila da nije i zaprijetila posljednjim pismom o članarinama, koje su vlasništvo Komore.

Zadaća Komore je zaštita esnafa, pa je ova press-konferencija, kako kažu, samo jedna u nizu legalnih borbi protiv "strahovlade i katastrofalne politike aktuelne direktorice Izetbegović".

"Ja sam i pored tog davao tu saglasnost za rad, štiteći ljekare pet mjeseci, ali od danas neću više jer smo ih štitili do sada. Došle su ih stotine uznemireni, hoće lično da uplaćuju, a ja im poručujem ne treba i kažem da u svojim ustanovama provjere šta je s članarinama, jer je kršenje zakona ne platiti članarinu", dodaje Kulenović.

Prim. dr. Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora, istaknuo je da ima neke informacije o konferenciji koja je prethodila ovo jutros na UKCS-u, te kaže:

"Klinički centar imao je više delegata u Skupštini nego što je prema statutu trebao imati, ali ne mogu oni diktirati rad ostalih, što je definirano odredbama statuta. A nebulozno je i to da oni traže svoju komoru. S Kliničkim centrom imamo problema pet godina, jer uplaćuju manje članarine nego što treba, bez spiska doktora, pa ne znamo koliko ima doktora gore i ko je platio članarinu, a tako su radili i prethodnici direktorice Izetbegović.

Jedina osoba koja može izvršiti provjeri zakonitosti rada Komore je ministarstvo koje pozivamo da to uradi, ali ni oni ni doktorica Izetbegović ne mogu odlučivati o nama jer radimo prema zakonu, koji bismo mi promijenili jer je loš, ali ga se držimo jer je zakon.
Ova reforma koju Izetbegović provodi - to nije reforma zdravstva."

No, Stevanović ističe da iz Komore žele razgovarati, kako bi se uradila dobra reforma jer, kako kaže, reforma nije smanjivanje liste čekanja i krečenje zidova i smanjivanje 50 posto kapaciteta, a posebno se ne može provoditi tako na silu, jer je neko nečiji...

"Mi ovdje govorimo o činjenici da Izetbegović misli da je alfa i omega zdravstvenog sistema u Sarajevu i da može diktirati šta ona hoće. E pa ne može, nas ima preko hiljadu i borit ćemo se...", rekao je prim. dr. Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora.

Ako se ne plate članarine još jedan mjesec, 600 ljekara s UKCS-a će izgubiti licence za rad i Klinički centar će biti de facto zatvoren.

Šta kažu iz KCUS-a?

Rukovodstvo KCUS-a održalo je konferenciju za medije u KCUS-u prije obraćanja Ljekarske komore KS, koje proziva rukovodstvo ove bolnice da ugrožava doktore i vrše mobine na uposlenicima sarajevske Komore. 

Ističu iz KCUS-a da samo žele znati gdje se novac troši iz Komore, i negiralo sve optužbe na loše zbrinjavanje pacijenta, uslove... 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije