Šta tačno donosi novi Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa

Radiosarajevo.ba
Šta tačno donosi novi Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa
Arhiv / Ilustracija
Svakog vlasnika privatnog biznisa u BiH zanima isto pitanje: Da li se povećalo oporezivanje toplog obroka i regresa?

O ovom pitanju, koje se ponovo aktueliziralo od ponedjeljka, kada je Pravilnik o spomenutom oporezivanju stupio na snagu, razgovarali smo s Nedimom Haverićem, direktorom Capitalie. 

Na to pitanje, Haverić je za portal Radiosarajevo.ba odgovorio: 

“Da, ukoliko poslodavac želi zadržati isti iznos toplog obroka kao prije izmjene, na 50 posto toplog obroka će morat platiti pripadajući iznos poreza na dohodak i doprinose. Neoporezivi iznos toplog obroka (naknade za ishranu u toku rada) je smanjen na jedan posto od prosječne plaće u FBiH, tj. s dosadašnjih prosječnih 16 KM dnevno na osam KM dnevno po zaposleniku. Navedena promjena ne znači da poslodavac ne može isplatiti veći iznos od osam KM dnevno, već da se na sve iznose veće od osam KM dnevno plaćaju porezi i doprinosi kao na plaću.”

A šta je s regresom?

Neoporezivi iznos regresa također je smanjen na 415 KM tj. porezno je dopustiv u visini 50 posto isplaćene neto plaće u FBiH. Poslodavac, kao i u slučaju toplog obroka, može isplatiti veći iznos, s tim da se na veći iznos plaćaju porezi i doprinosi.

Treba napomenuti da je izmjena Pravilnika o porezu na dohodak rezultat usklađivanja s objavljenim novim Općim kolektivnim ugovorom koji su ispregovarali i usvojili socijalni partneri (Vlada FBiH, Sindikati i Udruženje poslodavaca) 22. juna 2016. godine. Opći kolektivni ugovor definirao je pravo zaposlenika za topli obrok u dnevnom iznosu 0,5 – 1 posto od prosječne neto plaće isplaćene u FBiH. Također, najavljivane izmjene Zakona o doprinosima trebale su paralelno biti usvojene kako bi ukupan efekat svih promjena bio neutralan, kako za fondove i budžet tako i za poslodavce i zaposlenike. Izmjene Zakona o doprinosima nisu još usvojene.”

Izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, podsjeća on, izvršene su još u julu 2016. godine. Navedena izmjena formalno je bila na snazi u periodu od 15. jula do 29. jula 2016. godine. Nakon toga je primjena odgođena do 3. oktobra 2016. godine.

“Također, u septembru 2016. godine, nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, najavljivana je mogućnost prolongacije do kraja godine. Do izmjene do danas nije došlo”, istaknuo je direktor Capitalie.

I na kraju još pitamo da li će se povećati troškovi poslodavaca ili će zaposlenici dobiti manje novca?

“O navedenom pitanju odlučuju menadžment i zaposlenici svakog pojedinačnog privrednog društva. Ako je poslodavac isplaćivao maksimalni neoporezivi iznos toplog obroka i želi nastaviti s istom praksom, povećat će svoje troškove za pripadajući porez i doprinos u prosječnom mjesečnom iznosu 140 KM po zaposleniku. Ako se poslodavac odluči zadržati isti iznos troškova, zaposlenik će dobiti 77 KM mjesečno manji iznos.”

Detaljniji prikaz obračuna troškova možete pogledati na ovom LINKU.

Sve isplate koje se izvrše nakon 2. oktobra 2016. godine bit će tretirane prema novim pravilima. Znači, ako je poslodavac obračunao, a nije isplatio topli obrok za neki raniji period, prema novim pravilima morat će uskladiti i platiti pripadajući porez i doprinose na iznose veće od osam KM dnevno. Isto važi i za ostale naknade kao što su regres, naknada za upotrebu vlastitog automobila za prevoz na posao i s posla, odvojeni život.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije