Prijavljeno osam slučajeva infekcije, četiri bebe preminule

Fena
Prijavljeno osam slučajeva infekcije, četiri bebe preminule
/ Mostarska bolnica, Foto: Jabuka TV
Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je, 26. i 27. septembra ove godine, inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar.

Zahtjev se odnosio na slučaj smrti nedonoščadi na Odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju Klinike za dječije bolesti.

U saopćenju za javnost navodi se da je izvršen uvid u dostavljenu medicinsku dokumentaciju za osam nedonoščadi, a federalni zdravstveni inspektori će (shodno zakonskoj regulativi i u okviru nadležnosti) poduzeti zakonom propisane mjere, te će o utvrđenom u toku inspekcijskog nadzora biti obaviješteno nadležno tužilaštvo.

Ističe se da je inspekcijskim nadzorom konstatirano da su sve bebe - nedonoščad smještene na Odjel za intenzivno liječenje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

U toku boravka na Odjelu za intenzivno liječenje dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja nedonoščadi te se na osnovu kliničke slike ordinira odgovarajuća antibiotska terapija i uzimaju uzorci na hemokulturu. Nakon ponovljenih nalaza hemokulture, kod svih nedonoščadi koja su smještena na tom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (sloj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera izolirana je Klebsiella pneumoniae. Osim provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi (koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse) je izliječeno - navodi se.

Inspektorima su za vrijeme nadzora predočene uputnice za Odjel za patologiju radi obavljanja obdukcije za umrlu nedonoščad.  Od četvero umrle nedonoščadi, uz pristanak i na zahtjev roditelja, izvršena je  obdukcija jednog novorođenčeta, te se čeka nalaz obdukcije koji treba biti dostavljen federalnim zdravstvenim inspektorima.

"Federalni zdravstveni inspektori izvršili su 4. oktobra uvid u protokole i prijave u Zavodu za javno zdravstvo HNK Mostar te konstatirali da je Zavod 27. septembra 2016. godine zaprimio osam prijava bolničke infekcije koje je ispunio ordinirajući ljekar Odjela za neonatologiju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prema Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja mjera za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija na Obrascu broj 1 koji je nepotpun u smislu da nedostaju podaci koji se odnose na dijagnozu, terapiju, ishod, datum smrti i napomene bolničke komisije. Prema istom pravilniku (na Obrascu 2 - uzročnici bolničke infekcije) pod tačkom 6 zaokružena je Klepsiella spp. na svih osam prijava", ističe se.

Inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije izvršen je na osnovu pismenog zahtjeva Ministarstva za zdravstvo, rad i socijalnu zaštitu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila ga je s kantonalnom sanitarnom inspektoricom koja je vršila inspekcijski nadzor iz oblasti koju kontrolira sanitarna inspekcija na Odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije