Mostarska bolnica pacijente tretira zakonski neispravnom opremom?!

Lana Ramljak
Mostarska bolnica pacijente tretira zakonski neispravnom opremom?!
Večernji / SKB Mostar
Proteklog mjeseca, bh. javnost saznala je za smrt tri novorođenčeta u Sveučilišnoj klinici Mostar.

Sve bebe umrle su u augustu na odjelu Pedijatrije, odnosno odjelu neonatologije gdje su smještena novorođenčad koja imaju zdravstvenih problem. Roditelji su odmah sumnjali da je uzrok smrti njihovih bebica bakterija klebsiella pneumonija, no iz bolnice su saopćili sljedeću rečenicu: "Vezano za slučaj bebe koja je preminula 16. augusta, možemo reći da je rađena bakterijska analiza te da je utvrđeno da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti."

Nažalost, roditelji dva novorođenčeta sada imaju dokaz. Bakterija klebsiella pneumonija jeste uzrok smrti mališana. Još se čekaju nalazi za treću bebu, a dodajmo da su prošle godine od iste bakterije u istoj bolnici preminule tri bebe.

Portal Radiosarajevo.ba doznaje da je SKB Mostar jedina zdravstvena institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine koja, već dvije godine zaredom, nije ispunila osnovnu i zakonsku obavezu testiranja i verifikacije medicinske opreme. Dakle, u ovoj bolnici pacijente tretiraju zakonski neispravnom opremom.

Potvrdio nam je ovo i Almir Badnjević, direktor Verlaba – laboratorije koju je Institut za mjeriteljstvo odabrao da provodi ove aktivnosti.

„Da, to je istina. Sve njihove dijagnoze i tretmani napravljeni prema mjerilima iz zakonskog mjeriteljstva, a koji nisu verificirani (kod njih ništa nije verificirano), nisu validni i mogu da se obore naročito ako dođe do sudskog spora. Osim toga, Zakon o mjeriteljstvu BiH je propisao i zakonske kazne za odgovorna lica, menadžment, ustanovu i one koji rukuju opremom“, govori Badnjević za naš portal i dodaje: „Ako ne obavljaju ovu, zakonski obaveznu odredbu, zamislite šta se radi s ostalim provjerama kao što su testiranje na prisustvo bakterija i slično, koje su, moguće, uzrok smrti beba.“

Pitamo ga – ko je odgovoran?

„Za ovakvo stanje je direktno odgovoran menadžment zdravstvene ustanove SKB Mostar, koji ne poštuje zakonske odredbe. Isti taj menadžment je nedavno imao i blokadu računa od porezne uprave, zbog neplaćanja obaveza prema državi. S druge strane, vrlo je lako provjeriti koji iznosi svaki mjesec prolaze kroz navedenu bolnicu, kakvi tenderi se raspisuju - što pokazuje da gdje postoje direktni interesi, novca ima“, odgovara on.

Badnjevića pitamo još i ovo – koji aparati nisu verificirani i šta da rade pacijenti koji su tretirani tim aparatima?

„Svi pacijenti koje je SKB Mostar tretirala bilo kojim mjerilom iz zakonskog mjeriteljstva (EKG uređaj, defibrilator, pacijent monitor, anesteziološka mašina, respirator, infuzomat, perfuzor, inkubator za bebe, dijalizni aparat, terapeutski ultrazvuk, vaga, tlakomjer) mogu da tuže ustanovu jer ih se tretira i liječi neispravnom opremom“, direktan je Badnjević.

Da je situacija u SKB Mostar i više nego alarmantna, svjedoči i slučaj starijeg čovjeka (identitet poznat redakciji portala Radiosarajevo.ba) koji je u mostarsku bolnicu u junu ove godine otišao s potpuno "čistim" nalazima. U ovoj bolnici, na Odjelu urologija, ovaj čovjek zaražen je bakterijom klebsiellom. Još uvijek nije izliječen, te se njegov operativni zahvat (zbog kojeg je i otišao u bolnicu) odgađa zbog prisustva ove bakterije. Pritom, čovjek svakih mjesec dana prima novu terapiju antibiotika i zdravlje mu se, uopćeno, dodatno pogoršava.

Kontaktirali smo i SKB Mostar s molbom da odgovore na pitanja o tvrdnjama koje je iznio direktor Verlaba, ali još uvijek čekamo na odgovor...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije