Umrle tri bebe, roditelji sumnjaju na bakteriju, stigao odgovor iz bolnice

Fena/Radiosarajevo.ba
Umrle tri bebe, roditelji sumnjaju na bakteriju, stigao odgovor iz bolnice
Večernji / SKB Mostar
U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u nepunih mjesec dana umrle su tri bebe.

Sve bebe umrle su na odjelu Pedijatrije, odnosno odjelu neonatologije gdje su smještena novorođenčad koja imaju zdravstvenih problema, piše Dnevni list.

Smrti novorođenčadi se događaju svugdje i iz različitih razloga, međutim roditelji dvije preminule bebe iz Mostara sumnjaju da je uzrok smrti njihove djece bakterija klebsiella pneumonija od koje je prošle godine na istom odjelu umrlo troje djece.

Sredinom avgusta, točnije 16. i 21. preminula su dva dječaka iz Mostara. Treći dječak koji je preminuo 10. septembra je iz Drvara, a obitelj je zatražila je obdukciju. Navodno su bebu čekali čak 11 godina i žele znati točan uzrok smrti, piše mostarski list. U prva dva slučaja kao uzrok smrti navedena je sepsa, a dječaci su živjeli svega četiri dana nakon poroda.

No, iz SKB-a Mostar ističu da je rađena bakterijska analiza te da uzrok smrti nije spomenuta bakterija.

"Vezano za slučaj bebe koja je preminula 16. kolovoza, možemo reći da je rađena bakterijska analiza te da je utvrđeno da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti", navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje SKB-a Mostar.

Zbog zaštite privatnosti, napominju u SKB-u Mostar, nije opravdano iznositi bilo kakve druge detalje u javnost. Iz mostarske bolnice navode kako je zdravstveni karton svakog pacijenta privatna stvar te bez pristanka pacijenta ili staratelja, ukoliko se radi o malodobnim osobama, takvi se podaci ne mogu iznositi u javnost.

Iz SKB Mostar podsjećaju kako Odjel za neonatologiju, na kojem su u proteklih mjesec dana preminule tri bebe, skrbi za bebe iznimno narušenog zdravlja kojima je odmah nakon rođenja zbog raznih medicinskih razloga potrebna hospitalizaciju te daljnja medicinsku skrb i liječenje.

"Jedan od takvih slučajeva je i beba koja je preminula u subotu, 10. septembra, a koja je imala niz komplikacija odmah po rođenju te je kao takva i hospitalizirana", navodi se u priopćenju.

Slučajevi iz 2015.

Podsjećamo vas da je prošle godine do oktobra, u istoj bolnici, umrlo deset beba. Kod sedam beba nađena je bakterija klebsiella. Indikativno je da su samo u mjesecu junu umrle tri bebe, a da je kod svih nađena navedena bakterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije