Previše vježbanja može smanjiti plodnost

Radiosarajevo.ba
Previše vježbanja može smanjiti plodnost
Redovno vježbanje ima odličan učinak na cjelokupno zdravlje, no ako se pretjera, može doći i do nekih neželjenih učinaka.

Veza između tjelovježbe i mogućnosti začeća je naučno dokazana.

Naime, vježbanje visokog intenziteta dovodi tijelo u stanje stresa, što mozak doživljava kao prijetnju svom sustavu i “gasi” ovulaciju. Visoki intenzitet vježbanja i niska tjelesna masa u kombinaciji svakako će potisnuti rad reproduktivnog sustava.

Žene koje puno vježbaju, ali umjerenim intenzitetom, ne bi trebale imati problema, međutim, sportašice i one rekreativke koje se tjeraju do krajnjih granica često imaju potisnutu reproduktivnu funkciju, piše Fitness Magazine.

Studije su pokazale kako vitke žene koje ublaže intenzitet vježbanja, pa umjesto visokim nastave vježbati umjerenim intenzitetom, mogu povećati plodnost. Umjerena tjelovježba bila je povezana s 18 posto većim izgledima za trudnoću, objavili su američki naučnici sa Sveučilišta u Bostonu.

Nasuprot tome, intenzivna tjelovježba je kod žena normalne tjelesne mase dovodila do 32-postotnog produženja vremena potrebnog za začeće.

U studiji su promatrali više od 3.500 žena u dobi od 18 do 40 godina koje su pokušavale zatrudnjeti tokom razdoblja od 12 mjeseci. Zatrudnjelo je 70 posto, a najbrže one koje su redovito bile aktivne (vožnja bicikla, hodanje ili vrtlarenje).

Preporuka je vježbati najviše pet sati sedmično. Indeks tjelesne mase niži od 18 također može biti prepreka u začeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije