Ujić odgovorio da li se očekuje dramatično povećanje broja migranata iz Afganistana

3
Radiosarajevo.ba
Ujić odgovorio da li se očekuje dramatično povećanje broja migranata iz Afganistana
Radiosarajevo.ba / Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima

Prema operativnim informacijama koje dobijamo, veliki broj izbjeglica bježi iz Afganistan pred najezdom Talibana i prelaze u Pakistan sa namjerom da se dočepaju Turske, a potom Evrope, tako da očekujemo povećan priliv migranata i na ovoj našoj balkanskoj ruti, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH, Slobodan Ujić.

On ističe da službenici institucije, na čijem je čelu, odgovorno rade svoj posao, dodajući da sve osobe koja nelegalno pređu granicu i uđu na teritoriju BiH imaju isti tretman, bez obzira na to odakle dolaze.

"Naravno da očekujemo najezdu. Mnogo njih prelazi u Pakistan i iz Pakistana nastoje da prijeđu u Tursku. Prema informacijama kojima raspolažemo Turska se bori, zatvara granice, ali vidjećemo koliko će se izboriti", rekao je Ujić.

Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

Na pitanje za Srpska info da li se očekuje dramatično povećanje broja migranata, on je odgovorio:

"Očekujemo da će se pojačati i balkanska ruta, odnosno očekujemo da će se na balkanskoj ruti pojaviti veći broj Afganistanaca. Nezahvalno je govoriti o bilo kakvim brojkama, ali usljed svega što vidimo da se dešava u Afganistanu, prirodno je da očekujemo povećan priliv migranata".

Navodi i kako je već veliki brok afganistanskig izbjeglica već prešao u Pakistan.

"Naši službenici će se ponašati u skladu sa svojim nadležnostima. Ako nadležni, a tu prije svega mislim na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, predlože ili usvoje neka druga zakonska rješenja, mi ćemo po njima postupati, jer je naša obaveza da poštujemo zakon, a pred zakonom su svi jednaki. Svakako da ćemo, što se tiče operativnosti i registracije migranata, biti još obazriviji i zajedno sa drugim bezbjednosnim agencijama nastaviti da postupamo odgovorno i u skladu sa svojim nadležnostima", rekao je Ujić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije