Zasjedala Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih migracija

1
Radiosarajevo.ba
Zasjedala Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih migracija
Foto: Tužilaštvo BiH / Zasjedala Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih migracija

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, u čijem radu sudjeluju predstavnici policijskih, pravosudnih, sigurnosnih i institucija za provedbu zakona, sa svih razina u Bosni i Hercegovini .

Današnji sastanak Udarne grupe, upriličen je povodom svjetskog Dana borbe protiv trgovine ljudima.

Na početku sastanka, istaknuto je da su, između ostalih, institucije u okviru Udarne grupe i Specijalizirane mreže istražitelja i tužitelja, kao i koordinacioni timovi za borbu protiv trgovine ljudima, zajedno sa nevladinim sektorom, doprinijeli napretku Bosne i Hercegovine na listi State Departmenta s nadzorne liste na Listu 2.

Također, naglašeno je da se aktivnosti moraju nastaviti u budućnosti, sa ciljem još efikasnijeg procesuiranja počinitelja ovih kaznenih djela i zaštite žrtava trgovine ljudima, a ujedno sa ciljem poboljšanja statusa Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti.

Glavna tužiteljica upoznala je članove Udarne grupe, da je u skladu sa najnovijim izmjenama Pravilnika Tužiteljstva BiH, u Tužilaštvu BiH izvršeno formiranje Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Svi prisutni članovi Udarne grupe, izvijestili su sudionike sastanka, o radu i rezultatima institucija iz kojih dolaze u procesuranju kaznenih djela iz ove oblasti.

U proteklom periodu podignute su optužnice, za kaznena djela trgovine ljudima i krijumčarenje osoba, kojima su obuhvaćeni i strani državljani, kao i državljani Bosne i Hercegovine, koji su sudjelovali u nezakonitim aktivnostima, a također evidentirane su žrtve i oštećeni koji su strani državljani.

Jedan od zaključaka sastanka je da će se u narednom periodu izvršiti detaljna analiza preporuka iz Izvješća State Departmenta, koje se odnose na Udarnu grupu s ciljem realizacije istih u narednom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije