Mektić u Beču: Trgovina ljudima unosnija od trgovine drogom

Radiosarajevo.ba
Mektić u Beču: Trgovina ljudima unosnija od trgovine drogom
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH / Dragan Mektić

Trgovina ljudima postala unosnija od trgovine drogom - poručio je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić kao učesnik konferencije Salzburg Foruma koja se održava u Beču.

Kako je saopšteno iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti su razgovarali o suzbijanju nezakonitih migracija i borbi protiv krijumčarenja ljudi koja je posebno izražena izbijanjem migrantske krize.

Navedeno da je da su efikasno suzbijanje nezakonitih migracija, krijumčarenje ljudima i ostala pitanja povezana sa graničnom i unutrašnjom sigurnošću, zahtijevaju koordinisanu i interresornu saradnju unutar svake države.

Mektić je naglasio da su nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, kako je saopšteno, maksimalno angažirane u provođenju Akcionog plana hitnih mjera za borbu protiv nezakonitih migracija, s fokusom na odvraćanje i sprječavanje migranata u ilegalnom prelasku državne granice, prije svega sa istočnim susjedima Bosne i Hercegovine.

"Međutim, usprkos maksimalnom angažmanu svih nadležnih institucija i organizacija, situacija se na terenu konstantno usložnjava, posebno u lokanim zajednicama gdje se nalaze prihvatni centri. Zbog toga apelujem na urgentno i sinhronizovano djelovanje svih ključnih aktera u Bosni i Hercegovini, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija. Sve naše institucije već duži period rade u vrlo otežanim uslovima, pod velikim pritiskom i sa  nedovoljnim ljudskim, logističkim i financijskim resursima", kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima, hitno se moraju poduzeti akcije da bi se spriječile nelegalne migracije koje su se pretvorile u trgovinu ljudima i postale unosnijim poslom od trgovine drogom.

"Također nećemo dozvoliti da Bosna i Hercegovina bude krajnja destinacija migranata", poručio je Mektić te pozvao Evropsku uniju da hitno donese prijedlog rješenja migrantske krize.

Ukazao je da se zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti moraju poštovati sporazume o readmisiji i da aktivno rade na spriječavanju trgovine ljudima.

U tom kontekstu, pozvao je prisutne ministre za formiranje zajedničkih istražnih timova, intenziviranje međunarodne saradnje u borbi protiv organizovanih grupa za krijumčarenje migranata, provođenje operativnih akcija kako s državama Zapadnog Balkana, tako i s državama Evropske unije.

Nakon konferencije Salzburg foruma održan je sastanak Komiteta ministara konvencije o policijskoj saradnji zemlja Jugoistočne Evrope, koji je vodio ministar Mektić uz kopredsjedavanje ministra unutrašnjih poslova Austrije Wolfganga Peschorna, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije