Žurnal: Za dva mjeseca iz Srbije u BiH ušlo više od 7.000 migranata

Radiosarajevo.ba
Žurnal: Za dva mjeseca iz Srbije u BiH ušlo više od 7.000 migranata
Žurnal / Za dva mjeseca iz Srbije u BiH ušlo više od 7.000 migranata

Otkako je pripadnike SIPA-e na istočnoj granici zamijenila Žandarmerija MUP-a Republike Srpske, za samo dva mjeseca iz Srbije je na teritoriju Bosne i Hercegolvine ušlo više od 7.000 migranata.

Mjesečni prosjek za prvih osam mjeseci ove godine, odnosno do povlačenja SIPA-e, bio je 2.300 migranata. Nakon što je MUP RS započeo patroliranje s Graničnom policijom BiH, mjesečni prosjek registrovanih migranata se popeo na 3.885.

Istovremeno, od septembra je sve manji broj migranata koje je Granična policija BiH u saradnji sa MUP-om RS-a odvratila od ulaska u BiH. 

"Kada su u pitanju podaci o broju osoba odvraćenih od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice na ulazu u BiH za 2019. godinu, može se zaključiti da je od septembra primjetan trend pada. Međutim, isti se ne može dovesti u vezu sa obustavom angažmana pripadnika SIPA-e. Radi se o redovnom sezonskom trendu pada koji kontinuirano biva zabilježen završetkom ljetnih mjeseci i dolaskom hladnijeg vremena", objašnjavaju za Žurnal iz Granične policije BiH.

Da Granična policija, pod ravnateljstvom HDZ-ovog kadra Zorana Galića, saopćava djelimičnu istinu dokazuju dokumenti i zvanična statistika o broju migranata koji su ove godine ušli u BiH. Uglavnom, zaključno s prva tri dana novembra, na teritoriji BiH zvanično je registrovan 26.461 migrant.

Od toga je Granična policija BiH Službi za poslove sa strancima formalno predala svega 578. Svi drugi su neometano ušli u BiH. 

Najviše ih je registrovano u julu, kada je zabilježen ulazak 4.166 migranata. U svim drugim ljetnim mjesecima koje ističe Granična policija BiH, broj registrovanih migranata koji su ušli u BiH manji je nego tokom hladnijih mjeseci kada na granici nije bilo pripadnika SIPA-e. U maju je, tako, zabilježen ulazak 2.884 migranta. Tokom juna ih je registrovano 2.109, u julu ih je, već smo napisalo, bilo 4.166, dok je u avgustu zabilježeno 3.118 migranata.

Onda se u "hladnijem" septembru, na osnovu bilateralnog dogovora Zorana Galića i Perice Stanića, SIPA povukla sa granice između Srbije i BiH, pa se broj migranata počeo povećavati, piše Žurnal.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije